Regionalnom planinarskom akcijom  “Stazama Rajačkog vinogorja”, u kojoj je učestvovalo 280 planinara iz 16 planinarskih društava širom Srbije i iz inostranstva, počele su Majske svečanosti u Negotinu.

Akcija je otvorena u Rogljevu, odakle su se planinari preko Smedovačkih pivnica uputili ka Rajačkim pivnicima, gde su napravili pauzu uz meze i vino lokalnih vinogradara.

Tu su uživali u izložbi fotografija članova PD “Deli Jovan”, čija je tema bila “U prirodi”.

Posle kulturno – umetničkog programa, ljubitelji prirode su obilazili pivnice i Staro rajačko groblje, gde se nalaze jedinstveni nadgrobni spomenici, a  koje često nazivaju i “srpski Stounhendž”.

Usledio je povratak ka Rogljevačkim pivnicama i ukusni planinarski pasulj, za koji se tražio tanjir više. Okruženi istorijom i vinovom lozom, učesnici u akciji su druženje nastavili u dionizijskoj atmosferi uz pesmu i igru.

“O ovoj akciji sam dosta slušao i čuo sve najbolje, pa sam imao veliku želju da dodjem i vidim ovaj kraj. Atmosfera i sveukupna organizacija je bila odlična, zato bih iskoristio priliku da pohvalim organizatore. Ovde sam prvi put, ali svakako ne i poslednji. Nadam se da ću i sledeće godine biti na ovom mestu, jer  zaista sa pravom ova akcija nosi epitet najveselije”, rekao je Ivan Antonijević iz Knjaževca.

Sedma tradicionalna akcija Planinarskog saveza Timočkog regiona završena je podelom zahvalnica za učešće.

“PD “Deli Jovan” je osnovano još 1954. godine i sa manjim  prekidima, traje i danas. Broji oko 90 članova, dva licencirana planinarska vodiča i jednog operativnog trenera planinarstva sa dozvolom za rad. Glavni problem je što nema veliki broj mladih planinara, pa se radi na podizanju svesti o ekologiji i očuvanju životne sredine. Po usvojenom planu na godišnjem nivou imamo oko 50 planinarskih akcija”, istakao je Boban Đorđević, načelnik PD “Deli Jovan”.

U organizaciji ovog događaja učestvovali su PD “Deli Jovan” iz Negotina, uz pomoć i podršku Turističke organizacije opštine Negotin, MZ  Rogljevo, Smedovac i Rajac.

Pročitajte i Negotinske majske svečanosti 2022.