Izložba zubunaIzložba zubuna

U Muzeju Krajine u Negotinu gostuje izložba “Kolekcija zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac- iz XIX i prve polovine XX veka”. Jelena Kurtić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja Knjaževac, je autorka izložbe, čije je otvaranje 17. 3. 2022. sa početkom od 19 časova u Galeriji Muzeja Hajduk Veljka.

Zubun je gornji odevni predmet tipa dugog prsluka, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine, od belog sukna. Korišćen tokom cele godine, i leti i zimi, neosporno praktičan, privlači pažnju istraživača XIX i XX veka i predstavlja jedan od najreprezentativnijih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji.

Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru, kao i u srpskoj narodnoj nošnji, posebno u strukturi ženskog odevnog obrasca.

Više informacija na: https://www.muzejknjazevac.org.rs/en/.

Kolekcija zubuna, izložba
Foto: Zavičajni muzej Knjaževac- Kolekcija zubuna

Zubun se izrađivao od domaće vunene tkanine, tj. sukna, pretežno bele boje, mada ga ima i u crnoj, modroj, crvenoj i zelenoj varijanti. Po načinu izrade, pre svega je deo ženske domaće radinosti, ali i umeća seoskih i gradskih majstora. Nosio se sa košuljom, ili u kombinaciji sa gornjim kraćim ili dužim predmetima, kao što su haljina, jelek i gunj. 

Pročitajte detaljnije na sledećem linku: Kolekcija zubuna u Majdanpeku.