Fudbalski klub Radnički obeležio je 100 godina postojanja zajedno sa građanima na niškom centralnom gradskom trgu. Meraklije su podržale svoj klub velikom bakljadom u centru grada pred više hiljada ljudi, a nakon toga usledio je i veličanstveni vatromet.

U čast “Reala sa Nišave” nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting Sparrow, kao i Di-džejevi Gavra i Ceka.

Veliki broj građana okupio se da podrži i proslavi 100 godina postojanja niškog kluba.

Kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, Fudbalski klub Radnički iz Niša osnovan je 24. aprila 1923. godine, kada postaje član Loptačkog podsaveza i počinje da igra svoje prve utakmice. Od sezone 1925/26 klub je nastupao u okviru fudbalske lige Moravske župe. U periodu šestojanuarske diktature 1929.godine klub je nekoliko godina bio ugašen, kao i u periodu Drugog svetskog rata. Nakon obnove kluba 1945.godine, klub je ušao u period stalnog uspona. U sezoni 1961/62 Radnički Niš se plasirao u Prvu saveznu ligu nakon čega je postao snadardni prvoligaš i povrem uspešan predstavnik Jugoslavije u evropskim kupovima.

Radnički je 1975.godine postao pobednik Balkanskog kupa, a u finalu tog takmičenja učestvovao je i 1989.godine. Najznačajniji rezultati na inostranoj sceni su vezani za učešća u UEFA kupu i najbolji rezultat, polufinale, ostvaren je 1982.godine. Period nakon raspada Jugoslavije bio je težak period i za Radnički, a klub je više puta stizao i do trećeg ranga takmičenja.

Radnički je ponovni član elitnog ranga od sezone 2012/13, po prvi put nakon sezone 2002/03. U sezoni 2017/18 uspeo je da osvoji 3. mesto u šampionatu Srbije i tako obezbedi plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Već naredne sezone 2018/19 po prvi put u klupskoj istoriji šampionat završava na 2. mestu, a u Kupu Srbije stiže do polufinala.

Boje kluba su crvena, bela i plava, a na grbu kluba nalazi se simbol grada Niša, kapija gradske Tvrđave.

Radnički svoje utakmice igra na gradskom stadionu Čair, koji ima kapacitet od 18.151 mesta za sedenje.

Zbog lepršave i atraktivne igre u međunarodnim takmičenjima dobija nadimak koji ga i danas krasi – Real sa Nišave. Navijači kluba, “Meraklije”, zvanično postoje od 1989. godine, a okupljaju se na južnoj tribini stadiona.

Pročitajte i FK Radnički odpočeo proslavu 100. godina postojanja bakljadom na “Čairu”.