Forum žena Niš, moj grad o torturi žena na porođaju

Povodom smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici u prethodnim danima, Forum žena Koalicije, Niš moj grad, izražava ogromnu tugu, ali i zabrinutost i strah zbog porodjaja budućih porodilja širom Srbije.

“Porodilišta bi trebalo da budu najsigurnija mesta gde će porodilje na svet radjati nove živote. Za porodilje kao i za celu porodicu, to treba biti najsrećniji trenutak, radost, a ne osećaj straha, nepoverenja i nesigurnosti”, istakle su.

Roditelji umrlog novorođenčeta za smrt svoje bebe, krive ginekologa koji je u pritvoru. S obzirom na to da je postupak još u toku i da lekar još nije osudjen, Forum žena Koalicije, Niš moj grad, ne može suditi, ali izražava sumnju u grešku lekara i apeluje da se uradi sve, da se ubuduće ovako nešto nikada ne ponovi!

“Porodilišta moraju biti hramovi u kojima će se radjati svetinje – žive i zdrave bebe. Smatramo da Porodilišta treba razdvojiti od opštih bolnica, povećati brigu o njihovoj čistoći, udobnosti, sterilnosti. U njima treba da rade najhumaniji, najstručniji kadrovi od babica, ginekologa, pedijatara, anesteziologa. Takodje je potrebno raditi na stalnom i obaveznom usavršavanju kadrova”, kažu predstavnice Foruma žena Niš, moj grad.

Kako su dodale, porodjaj jeste drama do poslednjeg čina, ali treba učiniti sve da taj poslednji čin bude sa srećnim završetkom.

Po rečima majke preminule bebe pod još nerazjašnjenim okolnostima, ona je fizički zlostavljana, vredjana, mučena. Ovakvo ophodjenje prema porodiljama je morbidno i nedopustivo.

Forum žena Koalicije Niš moj grad će pratiti ovaj slučaj, i ukoliko se dokaže da je lekar kriv zbog smrti novorođenčeta, oštro će se zalagati da se ovom lekaru oduzme licenca za rad.

Stoga, porodilje na porodjaju bi trebalo da uz sebe imaju nekog svog, supruga, partnera…

Ovakvi slučajevi ne smeju ostati nerazjašnjeni. Ne postoji ništa što je vrednije od života, i zato se za sve ovo moramo boriti i izboriti svi zajedno, poručuje Forum žena Koalicije Niš, moj grad“, smatra Forum žena, Koalicije, Niš, moj grad.

Polazeći od zdravlja koje se ne definiše samo kao odsustvo bolesti, posebnu pažnju treba posvetiti zdravlju porodice. Forum žena Niš, moj grad se zalaže za razvoj efikasnog, održivog i kvalitetnog zdravstvenog sistema.

Pročitajte i Trka za osniživanje žena koje se bore sa rakom dojke u Nišu.