Filmski susreti

Filmski susreti u Nišu se održavaju krajem avgusta i spadaju u jedan od najstarijih filmskih festivala u Srbiji. Filmski festival je posvećen glumcima koji predstavljaju najnovija ostvarenja u oblasti filma. Svake godine se na otvaranju ključevi grada predaju predsednicima žirija na festivalu, dok oni uvek izgovaraju frazu: „Dragi glumci, tvrđava je naša“.

Za vreme festivala možete, pod otvorenim nebom pogledati neka od najznačajnih filmskih ostvarenja od kojih su često premijere baš u Nišu. Festival su tokom godina posetili brojni domaći ali i inostrani glumci.

“Najpoznatiji par koji je bio gost Niša je Ričard Barton koji je glumio Tita u filmu “Sutjeska” sa suprugom Elizabet Tejlor, a osim njih i veliki broj istaknutih glumaca iz nekadašnjih socijalističkih zemlja”, navode organizatori na zvaničnom sajtu Filmskih susreta.

Letnja pozornica niške Tvrđave može da primi blizu 4.000 gledalaca, Filmski susreti jesu takmičarskog karaktera, ali sama nagrada nije toliko važna koliko atmosfera koju sam festival daje Nišu. Svečano otvaranje Filmskih susreta uvek prati defile glumaca crvenim tepihom, vatromet i predaja ključeva grada glumcima.

Poznate glumce nakon toga možete videte na ulicama Niša, sresti u nekim niškim kafanama i restoranima i uživati u lepoti Niša u poslednjim danima leta.

foto: flimskisusreti.rs

“Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj ne samo za našu lokalnu sredinu i čitavu jugoistočnu Srbiju, nego i za istinsku afirmaciju naše kinematografije i celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali jedina konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti. Zadatak je festivala i da prezentuje i afirmiše filmska (ponajpre glumačka) dostignuća u celom regionu, uglavnom putem saradnje sa produkcijama (Hrvatska, BiH − Republika Srpska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora) koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije (ne zaboravimo da su predstavnici tih produkcija svojevremeno i sami učestvovali na Filmskim susretima, a i proteklih su godina bili redovni gosti festivala povodom nastupa u regionalnim koprodukcionim ostvarenjima), kažu organizatori Filmskih susreta.

Nagrade koje glumci dodeljuju svojim kolegama su Gran-pri NAISA za najbolje glumačko ostvarenje,CARICA TEODORA za najbolju žensku ulogu,, CAR KONSTANTIN za najbolju mušku ulogu, Povelja za izuzetnu žensku ulogu, Povelja za izuzetnu mušku ulogu, Nagrada za žensku epizodnu ulogu, Nagrada za mušku epizodnu ulogu, Nagrada za debitantsku ulogu.

foto: flimskisusreti.rs

Dugogodišnja tradicija Filmskih susreta, koji iznova iz godine u godinu nude gledaocima najbolja filmska ostvarenja, koje u  jedinstvenoj atmosferi niške Tvrđave mogu da pogledaju uz nezaobilazno druženje sa glumcima je odličan izbor za sve one koji žele da kraj leta provedu u Nišu.

Pročitajte i Nišvil Džez Festival.