Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti Niš” održaće se na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi od 26. avgusta do 1. septembra. Ovo su 58. po redu “Filmski susreti” koji se održavaju u Nišu.

Prve večeri tradicionalno će biti uručena nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, koja je ove godine pripala glumici Mirjani Karanović nakon toga publika ćr moći da pogleda filmove “Trag Divljači” Nenada Pavlovića, “Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića i “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović.

Foto: M.K.

U zvaničnom, takmičarskom delu biće prikazano 14 ostvarenja, od kojih će osam imati premijeru. Prve i druge večeri festivalske večeri biće prikazana po tri, umesto po dva filma, kao ranijih godina. U nedelju, 27. avgusta, prikazaće se ostvarenja “Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića, “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Manja” Nikole Končarevića.

Kao i ranijih godina biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada- Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje, “Car Konstantin” i “Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagrada za najbolju debitantsku ulogu.

Foto: M.K.

Festival će zatvoriti dokumentarni film o glumcu Žiki Milenkoviću pod nazivom “Narodni glumac” Vladimira Ristića, kao i dugometražni igrani film “Prihvati ili odbij” Božidara Pešića.

Pročitajte i Završeni Filmski susreti Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Denis Murić.