Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici, temperature će dostizati do 41 stepen u pojedinim delovima Srbije. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na područiju Srbije na visoke temperature.

“U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 37 do 41 °S. U nedelju u većem delu pad temperature na vrednosti od 32 do 35 °S, samo će se na krajnjem jugu i jugoistoku zadržati veoma toplo, od 35 do 40 °S. Tokom sledeće sedmice najtopliji dan će biti utorak”, saopštio je RHMZ.

Popularni srpski meterolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za naredni period. Kako je naveo do nedelje se očekuje ekstremno toplo vreme, zatim ređe nestabilnosti i manje osveženje.

Foto: Privatna arhiva

“Početkom sledeće nedelje ponovo toplo, dok je oko 27.07. moguće malo izraženije osveženje uz češće pljuskove. Krajem jula i početkom avgusta toplo, ali ne i ekstremno uz povremene pljuskove”, rekao je Čubrilo.

On je naveo i da će noći će biti neugodno tople i minimumi često neće padati ispod +22 stepena Celzijusa.

“U nedelju će se preko nas premestiti vrlo mala količina vlažnog i manje vrelog vazduha, a kako će nad nama atmosfera biti pregrejana i ta mala količina vlage bi mogla usloviti lokalnu destabilizaciju uz grmljavinske pljuskove, posebno nad severnim, severozapadnim i delom središnjim predelima, dok bi na jugu najverovatnije ostalo suvo. Učestalost tih mogućih nestabilnosti i njihova snaga će se moći pouzdanije proceniti tek u subotru. Svakako bi u nedelju ujutro počeo umeren do pojačan severozapadni vetar, posebno u zoni pljuskova, dok bi duž Jadrana bilo prolazne bure”, navodi Čubrilo.

Foto: SE serbianews

Noć ka ponedeljku će, kako je rekao, biti malo prijatnija ali od nedelje sledi novo otopljenje i u utorak će već biti i do 37 stepeni Celzijusa.

“Sumirano, posle ekstremno toplih dana od 27.07. i dalje toplo ali ipak umerenije uz povremene pljuskove i maksimume oko ili malo preko proseka za sredinu leta”, rekao je Čubrilo.

Obilnija kiša, kako je naveo, na širem području regiona za sada nije ni u dugoročnim prognozama.

Crveni krst Srbije podsetio je kako da se zaštitimo od toplotnog talasa i budemo bezbedni.

Foto: Crveni krst Srbije

Pročitajte više na: https://www.facebook.com/marko.cubrilo1.