Nepregledna polja lavande na Eko plantaži Tamnjanica po tradiciji su u vreme otvaranja ljubičastih latica rezervisana za jedinstveni događaj gde vajari iz čitave bivše Jugoslavije izlažu svoja dela u poljima lavande. Slovenac Gorazd Čuk preselio se iz Ljubljane i oživeo ovaj kraj napravivši najveću galeriju umetničkih dela na otvorenom “Pigmalion”.

Ove godine vajar Nebojša Savović Nes iz Gornjeg Milanovca je posetiocima galerije na otvorenom Pigmalion predstavio 18 svojih dela.

Foto: SE Serbia News

“Ja sam ovakvu postavku prvi put video kada sam pre tri godine došao ovde, tada je bila izložba mog kolege iz Hrvatske. Bio sam fasciniran. To je jedna čudesna akcija da jedan dan ljudi dođu u prirodu i u predivnom pejzažu vide izložbu. I zaista je dovoljan jedan dan. Nekada možete da budete dva meseca u galeriji pa da mali broj njih vidi postavku, a vidite ovde dođu“, rekao je Savović.

On je izložio svoje radove, a materijal koji koristi je uglavnom kamen. Kako je istako, kamen je nešto što mali broj vajara koristi jer zahteva puno truda, borbe sa prašinom i specifičan alat.

Foto: SE Serbia News

“Kamen je nešto što morate da istražujete, morate da se poigravate, a da pritom poštujete taj materijal. Posmatraču maraju da budu pune oči, ali i puno srce”, rekao je umetnik.

On ističe da je za izradu jedne skulpture potrebno i do desetak dana intezivnog rada ali sve zavisi od forme i načina izrade.

“Vajar u toku rada mora da odmara i sopstveni alat , a promenom alata morate da menjate i položaj tela i to su neki načini da vajar istraje u tome da završi svoj rad”, kazao je Savović.

Foto: SE Serbia News

Ovo je treća godina kako se “najljubičanstveniji” mesec na plantažama obeležava sa umetnicima. Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković i Sara Nikolić iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj posetilaca jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima.

Ova izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedan od njih rezervisan je za vajare i održaće se od 10. do 24.septembra.

Foto: SE Serbia News

Pročitajte i https://seserbianews.rs/mlada-umetnica-danica-iz-nisa-od-20-kilograma-elektronskog-otpada-napravila-sliku-na-kojoj-je-prikazana-citava-istorija-grada-nisa/.