Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Tradicionalna Vurdijada u Babušnici održaće se u subotu (22. oktobra) očekuju se preko 130 izlagača, a u večernjim časovima biće održan koncert Dragane Mirković. Posetioci će moći da uživaju u ovom tradicionalnom proizvodu od mleka koji je karakterističan za okolinu Babušnice.

“Ovo je tradicionalna deseta Vurdijada i biće preko 130 izlagača. Posetioci će pored jedinstvene vurde moći da vide proizvode domaće radinosti iz našeg kraja. Biće izložene rakije, vina, suveniri i sve što možete da zamislite od domaćih proizvoda. Koncert Dragane Mirković predviđen je za 20 časova, a sama manifestacija kreće od 9 ujutru. Izlagači će svoje štandove postaviti u parku u centru Babušnice”, rekli su u Tusitičkoj organizacije Babušnice.

Vurdijada
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Kako su naveli, vurda je tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici (okolini Babušnice) i pirotskom kraju. Zahvaljujući “Vurdijadi” mnogi kulinari i gastronomi su čuli za ovaj proizvod i prvi put posetili Babušnicu, a proizvodnja i prodaja Vurde je povećana. Sada se Vurda može naći na mnogim trpezama kako u Lužničkom kraju tako i u Nišu i širom Srbije, a odnedavno i u Bugarskoj.

“Manifestacija se održava svake godine počev od 2012. godine. Na ovoj manifestaciji meštani iz Lužničke kotline i okoline izlažu Vurdu (čistu, sa paprikom, sa pečurkama ili sa drugim kombinacijama) i mlečne proizvode domaće proizvodnje kao i druge proizvode (zimnicu, peciva, suhomesnate proizvode, čvarke, spržu…). Svake godine se nagrađuju najuspešniji i najorginalniji izlagači”, navodi se na sajtu Turističke organizacije Babušnica.

Vurdijada Babušnica
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Recept za vurdu

Kako se navodi na sajatu Turističke organizacije Babušnica, vurda se pravi od mleka, neki kažu isključivo kravljeg. Poznato je da uspeva i od ovčjeg i kozjeg, samo ona lakše zagore prilikom kuvanja jer su gušća pa zahtevaju mnogo više strpljenja i pažnje. Nema preciznih mera u recepturi. Što bi naše domaćice rekle: „s’ prilike“.

Za vurdu je potrebno: mleko nekoliko kašika potkvasa (kiselog mleka ostavljenog od prethodne ture vurde) i so. Opciono, pogotovo ako se želi ubrzati proces vrenja i malo kiselkastiji ukus, poželjno je da paprika bude malo prosušena.

Vurdijada Babušnica
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Priprema vurde: Za kilogram vurde potrebno je 6 litara mleka. Mleko je potrebno skuvati u većoj šerpi jer bi trebalo da vri još dva-tri minuta nakon što provri. Kada se mleko prohladi i bude jedva toplo, dodati mu potkvas. Sipati mleko u cedilo (čistu belu retku krpu), zavezati krajeve cedila i okačiti (recimo o oklagiju stavljenu na duboki lonac, da visi) kako bi iscurila sva tečnost. Dobijeno kiselo mleko sipati u šerpu. Sadržaj ne sme da se trese kada se šerpa protrese, što je dokaz da je kiselo mleko dobro oceđeno. Dodati so. Domaćice određuju količinu na osnovu iskustva i mere je šakama. Neiskusne mogu tokom dodavanja soli probati kiselo mleko. Ovo je neka vrsta poluproizvoda, takozvana presna vurda, koja može odmah da se jede. Ali još nije ono pravo. Kiselo mleko sipati u čistu posudu, prethodno ispranu vrelom vodom. Ranije se stavljalo u zemljane lonce i drvene čabrice ili buriće, a danas u plastične kofe i kofice, zavisno od količine.

Vurdijada Babušnica
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Na kraju posudu prekriti suvom čistom belom krpom, pritisnuti kamenom koji je prethodno dobro opran i ispran vrelom vodom i ostaviti da stoji tri do četiri nedelje, da prevri. U stvari, proces vrenja se kod vurde nikada ne završava, ali ona stajanjem dobija bolji ukus. Oni koji žele da ubrzaju proces vrenja, ali i da vurda dobije kiselkastiji ukus, prilikom stavljanja kiselog mleka u kantice dodaju joj i papriku koja mora da bude potpuno zdrava („nemanosana“). Na sloj kiselog mleka oko 10 cm debljine staviti opranu i obrisanu papriku kojoj je isečena drška tako da ostane samo krajičak. Svaka paprika se prethodno umoči u so s jedne strane. Paprike ređati tako da između njih ostane razmak koji se popunjava kiselim mlekom. Preko paprika sipati kiselo mleko i tako ređati sve dok ima materijala. Poslednji sloj je kiselo mleko. Prekriti krpom, pritisnuti kamenom i ostaviti da odstoji nedelju dana.

Vurdijada Babušnica
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica

Ljubitelji vurde spremljene po ovom receptu tvrde da je sa paprikama daleko ukusnija, jer joj one daju poseban šmek. Ukoliko se pravi bez paprika, kasnije se u nju mogu dodavati razni sastojci – susam, seme lana, mlevena ili tucana, seckana kisela ili pečena paprika, seckani ili mleveni orasi, lešnici ili bademi, čak i tartufi…Obično se služi kao meze, uz rakiju. Može biti sirni namaz za doručak ili večeru ili da se isprži sa jajima. Dodaje se u voćni jogurt, kačamak, pite, proje, razna peciva, a odlična je i kao podloga za razne soseve. Lužnička vurda, visokokvalitetni mlečni proizvod, lužnički brend, postala je poznata i u inostranstvu. Viškova na tržištu nema, proda se sve što se proizvede.

Više informacija na sledećem linku: https://www.tobabusnica.com/vesti/informacije/informacije.html.

Pročitajte i Ovako se pravi mućkalica, čuveni specijalitet leskovačkog kraja.