Kada pomenete Leskovac prvo što vam padne na pamet su ajvar i roštilj, nadaleko poznati kulinarski specijaliteti. Pored njih, ovaj grad može da se pohvali još jednim zaštićenim brendom, spržom.

Ipak, poseta Leskovcu i bilo kom ugostiteljskom objektu u ovom gradu neće biti potpuna ukoliko ne probate još jedno specifično jelo ovog kraja – leskovačku mućkalicu.

Mućkalica je još pre više od pola veka nastala sasvim slučajno, od ostataka sa roštilja koji su „smućkani“ sa povrćem i začinima.

Kažu da je čuveni leskovački roštiljdžija Dragi Bure imao dosta mesa sa roštilja koje je ostalo od prethodnog dana. Kako nije želeo da ga baci, odlučio je da ga skuva sa povrćem i začinima i tako slučajno stvorio jedan od zaštitnih znakova leskovačke kuhinje.

Prema priči starih Leskovčana, Dragi Bure je ovo jelo pripremao Josipu Brozu Titu, a njegove đakonije sa roštilja okusila je i kraljica Elizabeta.

Foto: Grad Leskovac

Da biste napravili mućkalicu najbolje je imati što više vrsta mesa. Druga „caka“ je da meso nije sveže, već pečeno dan ranije. Iskusni leskovački kuvari kažu da meso mora biti pečeno isključivo na ćumuru na skari, kako bi poprimilo specifičan miris i ukus.

Za pripremu mućkalice koriste se već ranije ispečene vešalice, ražnjići, ćevapi… U to se dodaju luk, paprika i paradajz, a poseban šmek postiže se dodavanjem ljutenice i leskovačke aleve paprike.

Recept za leskovačku mućkalicu:

  • 300-400 g mesa sa roštilja
  • 3 glavice crnog luka
  • 6 paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • 2-3 kašike ljutenice
  • beli luk, aleva paprika, so, ulje

Sitno iseckati i prodinstati luk sa dodatkom vode. Dodati paradajz i oljuštene pečene paprike. Dinstati još desetak minuta pa u povrće dodati pečeno meso isečeno na kockice, ljutenicu i začine. Sve dinstati na laganoj vatri dok se ukusi ne prožmu i jelo ne „ukrčka“. Za originalni ukus mućkalicu treba spremati u glinenoj ili keramičkoj posudi.

Dani leskovačke mućkalice

Grad Leskovac i Turistička organizacija Leskovac poslednjih godina sve više pažnje posvećuju razvoju gastroturizma, pa se u tu svrhu pored Roštiljijade i takmičenja u pravljenju ajvara, već nekoliko godina unazad održava i manifestacija „ Dani leskovačke mućkalice“.

Foto: Grad Leskovac

Ovogodišnji, peti po redu, „Dani leskovačke mućkalice“ organizovani su u saradnji Grada Leskovca i pobratimskog grada iz Bugarske Elin Pelina. Manifestacija je imala takmičarski karakter a učešće je uzela 21 ekipa.

„Naš grad se visoko pozicionira u oblasti gastroturizma. Najpoznatiji gastronomski brend je roštilj meso, a pored njega imamo spržu i ajvar. Čuvajući tu tradiciju kojom se ponosimo, obavezni smo da uvodimo inovacije i da našim sugrađanima i svim posetiocima ponudimo novine poput današnje manifestacije za koju očekujemo da postane tradicionalna“, rekao je na otvaranju gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.

„Mućkalica, čuvani specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom leskovačkog kraja. Festival se realizuje u okviru projekta Magija Sinergije, zajedničkog projekta Leskovca i našeg bratskog grada Elin Pelina iz Bugarske. Zahvaljujući ovom projektu na naše ulice se vratio vozić Roštiljko koji u okviru svake manifestacije ili događaja namenjenog mališanima, bude na raspolaganju svim našim sugrađanima“, dodao je Cvetanović.

Turizam koji se zasniva na gastronomiji je sve popularniji koncept poslednjih godina i Turistička organizacija Leskovac to nastoji da iskoristi upravo kroz ovakve aktivnosti.

Foto: Grad Leskovac

„Leskovac je grad duge i bogate istorije, sa svojim prirodnim lepotama iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, ali je najpoznatiji po svojim gurmanskim specijalitetima. Turistička organizacija grada Leskovca prepoznala je da gastronomska kultura destinacije ima važno mesto u kreiranju turističke ponude i sa namerom da očuvamo tradiciju pripremanja autohtonih jela, kao i kontinuitet prezentovanja gastronomskog bogatstva naše kuhinje, danas organizujemo manifestaciju posvećenu još jednom specijalitetu koji se priprema u leskovačkom kraju – mućkalici“, istakao je direktor Turističke organizacije Leskovac, Nebojša Kocić.

Prema mišljenju žirija najbolju mućkalicu u juniorskoj kategoriji napravila je ekipa Akademije Južne Srbije, Visoke poslovne škole Leskovac, a u seniorskoj kategoriji prvo mesto pripalo je Domu učenika i studenata Leskovac.

Učesnici su se nadmetali i u pripremanju šopske salate, a specijalna nagrada za najoriginalniju ekipu na manifestaciji dodeljena je Moto klubu Leskovac.

Leskovačka mućkalica hit u Japanu

Mućkalica je danas svetski poznat kulinarski specijalitet i priprema se širom sveta. To je prvo srpsko jelo koje se od pre nekoliko meseci nalazi u prodaji u Japanu i može se kupiti kao instant jelo u japanskim supermarketima. Mućkalica je i prvi specijalitet iz Srbije koji će se naći u prodaji na Ajoama Gakuin univerzitetu u Tokiju, zahvaljujući saradnji ovog univerziteta i Ambasade Srbije u Japanu.

Pročitajte i Leskovački đaci najbolji na konkursu Ministarstva odbrane “Naš vojnik, naš heroj”.