Među najboljim đacima iz cele Srbije koji su osvojili nagrade na ovogodišnjem konkursu Ministarstva odbrane Republike Srbije “Naš vojnik, naš heroj”, petoro njih su učenici Osnovne škole “Vožd Karađorđe” iz Leskovca. U kategoriji tehnike i tehnologije prve tri nagrade otišle su učenicima ove škole.

Prvo mesto osvojila je Nina Marković, učenica petog razreda, drugo mesto pripalo je šestaku Petru Zdravkoviću, a treće takođe učenici šestog razreda Seleni Savić.

Najbolji rad u likovnoj kategoriji, u uzrastu od petog do osmog razreda, delo je Sare Veljković, takođe učenice ove leskovačke škole, a uspeh “Voždovaca” zaokružio je likovni rad Matije Goranovića koji je osvojio treće mesto.

Foto: Privatna arhiva

Ove nagrade stigle su kao rezultat marljivog rada, truda i upornosti đaka i nastavnika Osnovne škole “Vožd Karađorđe” u Leskovcu, koji redovno kroz praktičnu nastavu izrađuju različite predmete.

“Naši učenici često izrađuju različite upotrebne i izložbene predmete za takmičenja. Učestvuju u izradi upotrebnih predmeta od materijala koji se mogu reciklirati – tetrapak, kese, papir…, izrađuju ukrase i čestitke, makete sa različitim motivima. Priznanja i nagrade koje učenici dobijaju na takmičenjima i konkursima kod njih razvijaju samopouzdanje, podstiču na dalji rad i kreativnost i značajni su za razvoj dece. Izdvajaju ih od ostalih i daju primer drugima da se obrazovanjem, zalaganjem, radom i angažovanjem uvek dolazi do cilja”, ističe direktorka škole Aleksandra Milosavljević.

Foto: Privatna arhiva

Inače, Osnovna škola “Vožd Karađorđe” može da se pohvali brojnim uspesima i nagradama na različitim takmičenjima, ponosno ističe direktorka škole.

“U ovoj i prethodnim školskim godinama naši učenici su ostvarili brojne državne i međunarodne nagrade, od kojih ću izdvojiti neke: prvo mesto na državnom takmičenju iz informatike, prvo mesto na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, bronzane medalje na Balkanskoj informatičkoj i Evropskoj informatičkoj olimpijadi, plasman i učešće na državnim takmičenjima iz srpskog jezika, matematike, istorije, tehnike i tehnologije, hemije, prva republička nagrada za najbolji hor, republičke nagrade na likovnim i ekološkim konkursima”, navodi ona.

Iako im nagrade nisu strane, ovakav uspeh škole u konkurenciji velikoj broja đaka iz čitave Srbije, niko nije očekivao.

“Zaista smo bili prijatno iznenađeni”, ističe direktorka.

Najbolja u kategoriji tehnike i tehnologije, Nina Marković, na časovima tehničkog obrazovanja često je pravila predmete od šperploče. Za potrebe ovog takmičenja, prvi put je izradila avion od drveta. Iako je i ranije osvajala razne nagrade, ova joj je jedna od najznačajnijih.

Foto: Privatna arhiva

“Meni su avioni oduvek bili zanimljivi i interesantni zato što podsećaju na ptice i zato što njima možemo da sa jednog na drugo mesto stignemo mnogo brže nego drugim prevoznim sredstvom. Nisam se nadala da ću osvojiti prvo mesto jer sam znala da je konkurencija baš velika, ali ipak sam očekivala i potajno priželjkivala nagradu”, kaže Nina.

Nina Marković je jedina učenica iz Leskovca koja je prisustvala dodeli nagrada, jer su ostali nagrađeni đaci nešto ranije otišli na ekskurziju. Za osvojeno prvo mesto Nina je nagrađena putovanjem na Taru, a nagradu joj je  uručio ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

 “Hteli smo da konkurs ovoga puta bude posvećen našim pilotima, zaštitnicima našeg neba, i da vam nagrade uručimo u ovoj velikoj sali Ministarstva odbrane – da vidite ovo kulturno blago Srbije. Želeli smo da vam pokažemo i koliko je težak vojnički posao, ali i koliko je lep, kao i koliko je važno sve ono što naši vojnici štite, koliko je važno što čuvaju našu Srbiju”, rekao je ministar Stefanović u obraćanju nagrađenim učenicima.

Foto: Privatna arhiva

Najbolje đake u kategoriji od prvog do četvrtog razreda nagradio je ministar prosvete Branko Ružić, koji je rekao da je ovaj konkurs bio prilika da učenici iskažu svoj talenat, sklonost ka lepom pisanju i znanje iz oblasti tehnike i tehnologije.

“Cilj je da učenici što bolje upoznaju profesiju vojnika i pilota i šta to u stvari znači za našu prelepu Srbiju. Tokom vaspitno-obrazovnog procesa posebno mesto i značaj se pridaju razvijanju i negovanju ovih vrednosti koje su deo identiteta svakog od nas i važno je da ih čuvamo, negujemo, baštinimo, obogaćujemo i da shvatimo da pored svojih domova, svojih kuća i roditelja, imamo još jedan dom, a to je naša škola”, istakao je ministar Ružić.

Foto: Privatna arhiva

Konkurs “Naš vojnik, naš heroj” organizovali su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, povodom obeležavanja 110 godina od osnivanja Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije. Nagrade najuspešnijim osnovcima dodeljene su na svečajnoj ceremoniji u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba u Beogradu. Na ceremoniji su izloženi nagrađeni učenički radovi, kao i brojni radovi drugih učesnika konkursa.

Pročitajte i Leskovački plivači se okitili sa 19 medalja na međunarodnom turniru.