pronađeno sto grobova u Nišu

Tokom istraživanja parcele koja je pripremana za stambenu izgradnju u Pantelejskoj ulici u Nišu pronađeno preko sto grobnih celina iz četvrtog i petog veka. Pronađeno je i 75 skeleta, od kojih trećina odgovara dečijoj konstrukciji.

“Pronašli smo preko sto grobnih celina iz četvrtog i petog veka na oko 500 kvadratnih metara koje smo otvorili. Tu imamo 13 zidanih grobova, pet pravih grobnica, četiri zasvedene. Pronađene su i neke lične stvari pokojnika, uglavnom lični nakit, staklene perle, poneki prsten, kao i minijaturne staklene posude.  Reč je o hrišćanskim grobovima i tu nema grobnih priloga u toj meri kao što bi bilo možda u nekom drugom kontekstu jer hrišćanima nije ništa materijalno potrebno za onaj svet“, kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika.

Grobovi iz četvrtog veka Niš
Foto: M.K./Grobne celine iz četvrtog i petog veka

Niški areholozi u jednom od grobova pronašli su i skelet koji ima veštački deformisanu lobanju, smatraju, da je ovo jako značajno otkriće jer se ovaj običaj vezuje za germanska plemena.

“Imamo jedan spaljeni grob, to je običaj koji se primenjivao u rimskom carstvu pre pojave Hrišćanstva. Bilo je uobičajeno da se pokojnici spaljuju. Oni su bili pronalaženi i ranije i ima ih tri ili četiri od 900 grobova koliko je do sada registrovano. Oni su telo spalili negde drugde, pa su njegov pepo smestili u ovu grobnicu, koju su obeležili i još se mogu jasno videti tragovi pepela”, objasnili su arheolozi.

Grobovi iz četvrtog veka u Nišu
Foto: M.K./Grobne celine iz četvrtog i petog veka

Kako su istakli, radi se o ranohrišćanskoj nekropoli koja je zapravo bila glavna gradska nekropola antičkog Naisusa. Preko ovog otkrića može se pratiti svojevrsna simbolika i veza između Milanskog edikta, odnosno cara Konstantina i hrišćana koji su se ovde sahranjivani.

Vlasnica parcele Tanja Miladinović rekla je da su oni znali da čitav kraj leži na grobnicama i da ne zna kako će dalje ići procedura izgradnje stambenih objekata.

„U redu je, sve je to lepo, bogato kulturno nasleđe, treba to da poštujemo, ali meni niko ne može da kaže šta sada ,mi sada nemamo kuću, podstanari smo. Niko ne zna šta dalje, ni Grad ni Zavod za zaštitu spomenika, a investitori su dali novac. Bilo bi lepo da se sve ovo negde izmesti. Da bude vidljivo i za javnost, a ne da propada kao i ostale grobnice koje su iskopane ranije“, rekla je ona.

Grobovi iz četrvtog veka u Nišu
Foto: M.K./Grobne celine iz četvrtog i petog veka

Pročitajte i Groblje nemačkih brodova iz Drugog svetskog rata “izronilo” iz Dunava kod Prahova.