Predstavom “Magbet” Narodnog pozorišta u Beogradu otvoren je četvrti Festival balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”. Pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Nišu Šekspirovu tragediju oživeli su na sceni Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Branislav Lečić, Aleksandar Srećković, Radmila Živković i drugi.

Festival traje do 10. septembra, a za to vreme publika će moći da vidi pored pozorišta iz Srbije i pozorišta iz Hrvatske, BiH-Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije. Večeras je na repertoaru komedija Škrtac zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh.

Foto: SE Serbia News

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović rekao je da je festival postao stalna gradska manifestacija i da je dobio status manifestacije od izuzetnog značaja za kulturu grada.

“Veliko je zadovoljstvo da po četvrti put Grad Niš i Narodno pozorište Niš imaju priliku da ugoste čitav niz velikih pozorišnih stvaraoca, da ugoste čitav niz velikih pozorišnih imena i da niška publika ali i čitav ovaj region ima priliku da se upozna sa velikanima i velikim pozorišnim predstavama”, kazao je Milovanović.

Nakon komedija Škrtac zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dore Ružđak Podolski, publika će (6. septembra) moći da pogleda predstavu “Noćna Frajla” u režiji Branislava Mićunovića. Sledeće festivalske večeri (7. septembra) na repertoaru je “Gospođica” JU Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Đurđa Tešića.

Foto: SE Serbia News

Predstava “Pokojnik” Branislava Nušića, a u režiji Egona Savina Crnogorskog narodnog pozorišta biće predstavljena publici u petak (8. septembra). Lepa Vida“ u režiji Marjana Nećaka i u koprodukciji Gledališta Koper iz Slovenije i i Slovenskog stalnog gledališta Trst iz Italije zatvoriće takmičarski deo.

Predstava Dekameron u režiji Dejan Projkovski, koprodukciji JU Gradskog pozorište Podgorica, Crna Gora, Кulturnog centara Bar – Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodnog pozorište Niš biće odigrana u nedelju (10. septembra) u čast nagrađenih.

Foto: SE Serbia News

Pročitajte i Međunarodni festival “Teatar na raskršću” od 4. do 10. septembra u Nišu.