U subotu 09. 04. 2022. godine košarkaši Fuenlabrade, na utakmci Endesa lige sa Obradoirom, odali su čast ekipi Partizana na taj način što su nosili posebne crne dresove na kojima je pisalo „PARTIZAN DE FUENLABRADA 1992 – 2022“, a pod svodove je otišao dres sa brojem 92, kao uspomena na godinu osvajanja titule u Evroligi i tako obeležili tridesetogodišnjicu od Partizanove titule prvaka Evrope.

Zbog ratova na prostoru SFR Jugoslavije Partizan, Cibona i Slobodna Dalmacija Split kao predstavnici države, svoje mečeve nisu igrali u svojim gradovima, već je Partizan igrao u Fuenlabradi, Slobodna Dalmacija Split u La Korunji, Cibona u Puerto Realu.

partizan
Foto: Twiter Liga Endesa

U sezoni 1991/1992 Kup evropskih šampiona menja naziv u Evropska liga pod pokroviteljstvom FIBE. Te sezone učestvovalo je 33 klubova iz 27 država, a sezona je počela sa prvim kolom kvalifikacija 12. 09. 1991. godine. U prvoj fazi kvalifikacija postojale su dve grupe. Partizan se nalazio u grupi B, sa timovima Arisa, Bajer Leverkuzena, Den Heldera, Estudijantesa, Rasing Basket Mehelena, Huventuda i Filips Milana. U ovoj grupi Partizan je zauzeo četvrto mesto, ispred Bajer Leverkuza, Rasing Basket Mehelena, Arisa i Den Heldera.

U četvrtfinalu je u tri utakmice i sa rezultatom 2:1 u serije (78:65 ; 60:61 ; 69:65) izbacio Knor iz Bolonje, prvaka grupe A i time izborio Fajnal Four. Završni turnir četvorice te sezone bio je igran u Istanbulu, u dvorani Abdi Ipekči od 14. do 16. aprila 1992. godine. U prvom polufinalu Partizan je pobedio Filips iz Milana rezultatom 82:75, dok je u drugom polufinalu Huventud savladao Estudijantes 91:69. U finalu igranom 16. 04. 1992. godine Partizan je pobedio Huventud iz Badalone rezultatom 71:70.

U dramatičnom finišu meča Partizan je došao do pobede trojkom Aleksandra Đorđevića dve sekunde pre kraja. Španci su poveli sa 70:68, Đorđević je uzeo loptu pod svojim košem, pretrčao ceo teren i sa 6,25 pogodio.

Foto: Twiter Liga Endesa

MVP finala bio je Predrag Danilović. Do titule najboljeg u Evropi Partizan je došao bez stranaca i sa trenerom iz svog kluba, Želimirom Obradovićem, koji je 10 meseci pre toga iz patika uskočio u salonske cipele, a uz pomoć legendarnog profesora Aleksandra Nikolića, „ocem jugoslovenske košarke“. Ekipa Partiza u proseku je imala 21,7 godina.

Za Partizan su igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović, Ivo Nakić.

Pročitajte i Trajko Rajković – leskovački div.