Foto: https://pixabay.com/

Psihološko savetovalište za studente Studentskog kulturnog centra Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu organizuje seminar pod nazivom “Stres kao životni saputnik.

“Kako su posledice stresa i nošenje sa istim veoma važna tema u dinamičnom vremenu i okruženju u kome danas živimo, mnogi psiholozi se bave ovom temom.O tome kako to psiholozi istražuju, govoriće naša volonterka i koordinatorka istraživačkog sektora, psiholog Darinka Ilić”, najavili su organizatori.

Darinka je volonter Psihološkog savetovališta za studente od 2019. godine, dok je koordinatorka od oktobra 2021. godine. Zajedno sa drugim koordinatorima i volonterima istraživačkog sektora radi na osmišljavanju celokupnog procesa istraživanja, od odabira teme, do samog sprovođenja istraživanja i obrade podataka.

Jedan je od dva sekretara časopisa Humanitas – sveska za psihologiju. Do sada je radila na istraživanjima iz oblasti psihologije ličnosti i socijalne psihologije. Pored konferencija Psihološkog savetovališta za studente, učestvovala je na brojnim drugim, poput konferencije ,,Dani primenjene psihologije” u organizaciji Filozofskog fakutleta u Nišu, kao i na konferenciji ,,Empirijska istraživanja u psihologiji” na Filozofskom fakulteta u Beogradu, gde je prezentovala rezultate istraživanja istraživačkog sektora Savetovališta.

“Svaki izazov ili promena često bude nešto što nas navede da se osećamo na određeni način, ali koliko puta smo čuli od drugih da je upravo stres razlog naših osećanja? Hteli mi to ili ne, on je neizostavni deo zivota.. O vrstama stresora koji uključuju, između ostalog, i profesionalni stres, životne promene, traumatske događaje, svim njegovim manifestacijama kroz fiziološku i psihološku prizmu, kao i faktorima rizika za nastanak stresa, govoriće ass. Dušan Vlajić, psiholog, relacioni TA terapeut u edukaciji i asistent na departmanu za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Nišu”, kažu organizatori.

Dušan iza sebe ima brojne specifikacije iz oblasti neuropsihologije, kliničke psihologije i psihopatologije.

Kako se pristupa proučavanju stresa i mentalnog zdravlja? Dokle idu granice psihologa-istraživača u ovoj oblasti? Koja su do sad važna otkrića na ovu temu? Kako se dobijaju naučno utemeljeni rezultati? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobićete na seminaru ,,Stres kao životni saputnik”.

Seminar će se održati u petak, 16. juna od 17h u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu. Više inofrmacija možete pogledati na sledećem linku: https://www.facebook.com/psiholoskosavetovalistezastudente.

Pročitajte i https://seserbianews.rs/mladi-provode-i-po-14-sati-dnevno-na-telefonu/.