Više stotina učitelja, nastavnika, roditelja i đaka u Nišu odazvalo se na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika da protestom ukažu na porast nasilja u školama. Sa Trga kralja Milana u centru grada zatražili su da zaposleni u obrazovanju dobiju status službenog lica, a u školama koje su podržale protest organizovan je i štrajk – obustavljena je nastava na jedan dan ili jedan školski čas.

Moto masovnog protesta je “Stop nasilja u školama”, a neke od poruka sa transparenata u Nišu – “Pružamo znanje, očekujemo poštovanje“, “Danas stolica, sutra pesnica” i “Stop nasilju nad nastavnicima”, “Sve poskupljuje samo su nastavnici jeftiniji”.

Oni su se okupili i da pruže podršku kolegenici iz Trstenika koja je pretrpela nasilje od svojih učenika koji su pritom sve snimali i postavili na društvene mreže.

“Došli smo na skup da podelimo tugu, duševni bol i poniženje s koleginicom iz Trstenika zbog nedela koje su uradila bahata i zaštićena deca. Došli smo da skrenemo pažnju ministru prosvete da radi svoj posao, a direktorima pojedinih škola, pa i pojedinim kolegama, da na prikrivaju nasilje u svojim školama“, kaže Marislav Stevanović koji predaje u Gimnaziji “Svetozar Marković” i Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Kaže da kao nastavnik sa 39 godina radnog iskustva primećuje veliki porast nasilja u školama i da se profesija kojom se on bavi sve manje ceni.

Njegova koleginica iz Gimnazije “Stevan Sremac” Zorica Milenković ističe da prosveta i obrazovanje treba da budu stubovi društva i da je važno da se prosvetni radnici poštuju kako od strane učenika tako i od strane roditelja i društva da bi mogli adekvatno i profesionalno da obavljaju svoju dužnost koja je značajna za društvo u celini.

“Školujemo i lekare i buduće prosvetne radnike, profesore, psihologe….Zato je važno da taj sistem bude stabilan i da bude bezbedan. Došla sam da podržim kolege i da pošaljemo poruku da smo došli do granice. Moramo svi da se udružimo, celo društvo, od vrha do škole i očekujemo veliku podršku roditelja, ona je neophodna”, govori ona.

Poslednjih nedelja, u Srbiji se desilo nekoliko incidenata u kojima su đaci dobili teške povrede. Krajem novembra u Subotici, učenika osmog razreda vršnjaci su oborili na zemlju, a zbog povreda koje je zadobio lekari su mu odstranili slezinu. U jednoj od niških gimnazija, šesnaestogodišnjak je 29. novembra upao u učionicu vršnjaka i udarao ga pesnicom, dok je dan kasnije u Novom Pazaru grupa đaka napala četrnaestogodišnjaka i polomila mu jagodičnu i viličnu kost.  

Prema podacima Uniije sindikata prosvetnih radnika koja širom zemlje broji 30.000 članova, današnjem masovnom protestu pridružili su se zaposleni u 820 srednjih i osnovnih škola iz 47 gradova.

Pročitajte i Mladi iz Ćićevca i Niša posetili Gradsku kuću u Nišu: Vršnjačko nasilje i nasilje na internetu prioritetni problemi mladih.