Porodica Mančić iz Niša više od 10 godina pravi pravoslavne “crkve za poneti” one mogu da se prevezu kamionom i u njima može da stane 10 do 20 ljudi.

Pravoslavne crkve za venčanja, krštenja i druge namene prave se od betona sa podom od mermera i u potpunosti liče na sprske svetinje.

Goran Mančić, kaže, da je njegov otac došao na ovu ideju, jer je dugo radio na Kosovu i “video“ šta se događa sa srpskim svetnjiama što ga je jako pogodilo.

” Otac je onda došao na tu ideju, da napravi crkve koje će biti dostupne svima, želeo je da one u potpunosti liče na naše svetnje, hteo je da budu od betona, sa podom od mermera, na šta su brojni građevinski inžinjeri reagovali, da ne može takva crkva bezbedno da se prenese, međutim, one je bio uporan i uspeo je u svom naumu “, kazao je Mančić.

Crkve za poneti
Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, crkve se uglavnom kupuju za restorane, bolnice, kasarne, sve crkve su oslikane i osveštane i rade se uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

“Često se dešava da naši ljudi u inostranstvu žele da poklone crkvu svom selu. Naša crkva određuje mesto gde bi bilo najbolje, da se recimo u nekom selu, postavi montažna crkva i pre nego da počnemo sa radom mi dobijamo blagoslov od njih“, istakao je Mančić.

Crkve se koriste za venčanja i za bogosluženja, dovoljno su velike da najbliža rodbina može da prisustvuje venčanju, a da ne moraju zbog toga da odlaze u najbliže mesto gde postoji crkva.

Crkve za poneti
Foto: Privatna arhiva

One se prave od betona i jakih materijala i ova crkva može da traje 300 do 400 godina. Da bi se prenele do kamiona koristi se viljuškar sa kojim se crkva podigne na prikolicu i kasnije preveze do određene destinacije.

“Ako neko od kupaca bude imao potrebu za tim, možemo da uvedemo , daljinsko , podno grejanje i da se ono uključuje po potrebi“, dodao je Mančić.

Svaka crkva čak ima i svoj zvonik kao i zvono koje teži 17 kilograma.

Da biste postali vlasnik jedne crkve potrebno je da izdvojite sumu kao za jedan automobil, srednje klase.

Pročitajte i Najstariji hrast na Balkanu živi u Srbiji.