Ukupno 13 organizacija civilnog društva (OCD) zahtevalo je od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i Gradskog veća da u nedavno formiran Savet za bezbednost Grada uključi i predstavnike/ce OCD-a. U Nišu je formiran Savet za bezbednost koji broji 25 članova. Među njima nema predstavnika/ca organizacija civilnog društva (OCD).

“Smatramo da je učešće predstavnika/ca civilnog sektora neophodno u ovakvom telu, s obzirom na to da organizacije civilnog društva organizovano zastupaju interese građana i građanki i posreduju između njih i institucija, definišu njihove potrebe, probleme i predlažu rešenja. Iz ovih razloga jasno se nameće zaključak da je učešće predstavnika/ca OCD u Savetu za bezbednost Grada neophodno i da bi značajno doprinelo radu ovog tela. OCD nisu deo državnih struktura, ali imaju kapacitet da mapiraju bezbedonosne rizike iz perspektive ranjivih društevnih grupa”, navodi se u sopštenju.

Kako su istakli, učešće predstavnika/ca OCD u Savetu za bezbednost Niša doprinelo bi stvaranju odgovornog i transparentnijeg sektora bezbednosti, čiji je cilj da odgovori na sve izazove sa kojima se kao društvo suočavamo. Podsećamo da je 2016. godine u Nišu, na inicijativu OCD i uz podršku OEBS-a kroz partnerstvo sa Gradom Nišom, među prvima u Srbiji bio formiran Savet za bezbednost grada, da je urađen predlog Strategije bezbednosti, a da su predstavnici/ce OCD aktivno učestvovali i u izradi Strategije bezbednosti i da su imali svoje predstavnike/ce u Savetu.

“Ignorisanje zahteva organizacija civilnog društva za učešćem u Savetu, dovelo bi u pitanje funkcionalnost samog tela, ali i pretpostavku njegove politizacije. Zato pozivamo da se organizuje hitan konsultativan sastanak predstavnika civilnog sektora sa predstavnicima Grada i gradonačelnicom i da se predstavnici civilnog sektora imenuju u Savet za bezbednost grada Niša. Teme sastanka bi, pored imenovanja članova i članica iz redova OCD, bile i broj predstavnika iz civilnog sektora, kriterijumi za članstvo, kao transparentnije predstavljanje Odluke o formiranju i radu Saveta”, kažu predstavnici niških organizacija civilnog društva.

Potpisnice:
Media i reform centar Niš , Proaktiv, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, PROTECTA, Centar za devojke Deli, Odbor za ljudska prava Niš, KOM 018, UG Roma world, UG Zeleni ključ, ENECA, Lokalna fondacija Niš Mladi ambasadori.

Pročitajte i Grad Niš formirao Savet za bezbednost u školama.