Nišvil džez festival se ove godine održava pod sloganom “Čekajući nacionalni status”. Problem sa finansijskom podrškom države Nišvilu ponavlja se iz godine u godinu i pored toga najveći muzički festival na ovim prostorima imaće oko 300 programa sa više od 1.000 izvođača iz celog sveta.

Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je da četiri najveća srpska festivala – Egzit, Bir fest, Guča i Nišvil donose državi benefit od tri milijarde dinara, a država u njih investira oko 100 miliona.

“Filmski centar dobija 3 milijarde od države, a mi plaćamo 25% poreza umesto stranih bendova, koje festival mora da pokrije jer strancima ne mogu da naplate porez. To što je Ralf Fajns snimio film u Srbiji, svaka čast, neko će možda doći u Srbiju zbog pejzaža koje je snimio ali mi dovodimo konkretne turiste , a ove godine će ih biti najviše na festivalu”, kazao je Blagojević.

Kao je dodao, njihov budžet je na nivou iz 2019. godine , a troškovi su veći za čak 50 odsto.

Foto: M.K.

Sledeće godine održaće se i jubilarni 30 po redu Nišvil festival, a ove godine na samom otvaranju nastupiće Dubioza kolektiv, Roberto Fonseca i drugi. Na glavnoj bini nastupiće, u toku festivala, i Ida Niesen , Alma Mićić bend, Eurocubans, Asian Dub Foundation, Tricky i ostali…

“Nišvil će početi pozorišnim programom i biće prikazane predstave iz Poljske, Italije, Hrvatske, Rumunije i još nekih zemalja, ukupno 16 predstava”, kazao je Blagojević.

Ističe da su uspostavili sjajnu saradnju sa muzejem u Nju Orleansu i da će delegacija na čelu sa direktorm džez muzeja u Nju Orleansu posetiti Niš kao i da sledeće godine očekuju dolazak gradonačelnika Nju Orleansa.

Pred toga održaće se u periodu od 10. do 13. avgusta književni program Jazz and Book session.

“Predstavićemo publici kantautore, pisce, pesnike, i muzičke hroničare, sa namerom da poruku o književnoj, literarnoj ili poetskoj reči kao onoj osnovi koja je duboko utkana u džez i muziku, ali i kao onoj osnovi koja prati, baštini i čuva od zaborava sve ono što može da se sazna o muzici, prenesemo ljubiteljima i čitaocima. Programe kroz sva četiri dana otvaraju niški autori “, kazala je urednica književnog programa Milica Milenković.

Ove godine se Nišvil vraća i na Letnju pozornicu gde će biti organizovan i takmičarski deo.

Pored toga ostaju brojni propratni sadržaji koji su besplatni osim Hip-Hop / Midnigh Jazzdance bini, gde će od ove godine ulaznica biti 500 dinara.

Foto: Nišvil

Celokupan program pogledajte na sledećem linku https://nisville.com/sr/category/nisville-jazz-festival-sr/nisville-2023/

Karte za parter koštaju 4.000 dinara, pojedinačna ulaznica za parter 2.000 dinara, komplet za VIP tribine koštati 6.000 dinara, dok su pojedinačna ulaznica za VIP tribine 3.000 dinara.

Pročitajte i DUBIOZA KOLEKTIV na otvaranju Nišvila!