Foto: Lidija Mihajlović

Sedamnaestogodišnja Ljiljana Cvetković, učenica Pravno-poslovne škole i članica Streljačkog kluba Niš 1881, zajedno sa Aleksandrom Havran iz Novog Sada i Emilijom Ponjavić iz Trstenika, ostvarila je izuzetan uspeh na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Mlade strelkinje su osvojile prvo mesto i zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji vazdušnim oružjem.

Ovo 53. Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem okupilo je ukupno 15 juniorskih takmičara iz Srbije. Osvajanjem zlata, ova generacija juniorki iz je kompletirala svoj niz uspeha, prelazeći od srebra i bronze do jedinog evropskog odličja koje do sada nisu imale. Prošle godine, ove talentovane strelkinje su zauzele treće mesto, dok su ove godine ponosno stigle do vrha, sa sastavom Ljiljana Cvetković, Aleksandra Havran i Emilija Ponjavić.

Foto: Lidija Mihajlović

Aleksandra Havran bila je na korak od individualne medalje, zauzevši na kraju četvrto mesto. Iako su srpske juniorke imale izazove u kvalifikacijama, brzo su se prilagodile i sjajnom saradnjom ušle su u borbu za medalje.

“Selektor za pušku, Dragan Donević, izrazio je zadovoljstvo nastupom naših takmičara, a posebno pohvalio Aleksandru Havran koja je bila izuzetno precizna kako u kvalifikacijama, tako i u finalu. Havran je sa 631,4 kruga dominirala kvalifikacijama, doprinoseći ključnoj poslednjoj seriji koja je obezbedila zlatnu medalju za Srbiju”, navodi se na sajtu Streljačkog saveza Srbije.

Foto: Lidija Mihajlović

U muškoj konkurenciji puškom, Aleksa Rakonjac je ostao pred vratima finala, zauzevši deveto mesto. Ekipno, Srbija je završila na desetom mestu. Donević je izrazio žaljenje što nisu ponovili uspeh iz prethodne godine, ali je naglasio da je ekipa bila svesna pritiska kao favorita.

Pročitajte i Sportska penjačica Staša Gejo: “Ako mladi sportisti imaju podršku, uspeće sigurno – uloga roditelja je ključna”.