Krajnska berba grožđa

Dvadeseta “Krajinska berba” održana je u Rogljevačkim pivnicama. Ogromna zainteresovanost lokalnog stanovništva, ali i brojnih gostiju, kako iz obližnjeg Negotina, tako iz gradova u neposrednoj blizini, ali i mnogih drugih mesta, dokaz je kvaliteta i autentičnosti ove manifestacije, koja sve više raste i razvija se u pravi festival vina, ljubavi i dobrog raspoloženja. 

Krajnska berba grožđa
Foto: Marko Kostić

Za sve one, nespremne da uskrate sebi uživanje u dobroj kapljici, zbog odgovornog pristupa upravljanju motornim vozilima, bio je organizovan besplatni prevoz autobusom, koji je oko 14 časova krenuo sa bus stajališta kod Pedagoške akademije. Pozitivnu atmosferu, praćenu veselim pesmama, nisu mogli pokvariti ni brojni radovi na putu, zbog kojih je vožnja malo duže trajala, ali se osmeh nije skidao sa lica putnika svih generacija, dok smo krstarili ka obećanoj zemlji vina i gozbi. 

Krajnska berba grožđa
Foto: Marko Kostić

Nakon dolaska u Rogljevo, minibus je preuzeo putnike, koji nisu bili raspoloženi za šetnju, od svog velikog rođaka i dovezao ih neposredno ispred pivnica. Blago golicanje u stomaku i toplina u grudima obuzimali su nas, dok smo koračali između prastarih kuća vina, naslućujući sve ono što nas čeka iza ugla i što nas je dozivalo zvukovima i mirisima. 

Krajnska berba grožđa
Foto: Marko Kostić

Vrlo brzo, pred nama su počeli da se pojavljuju štandovi, prepuni najrazličitijih sorti vina, ali i meda, brojnih mezetluka, igračaka i svega onoga bez čega se jedna manifestacija ovog tipa ne može zamisliti. Na centralnom trgu, ljudi su se polako okupljali, prostrana bina čekala je brojne izvođače, a mi smo odlučili da po ceni od trista dinara kupimo prelepe čaše za vino i potražimo somelijera u sebi, dok degustiramo ovaj božanski nektar, koji se točio svuda oko nas. 

Krajnska berba grožđa
Foto: Marko Kostić

Ubrzo, program je otpočeo i Njegovo preosveštenstvo Epsikop timočki gospodin Ilarion blagoslovio je početak dvadesete “Krajinske berbe”. Potom je povorka krenula put vinograda i berba je mogla da počne. Svi prisutni su uzeli učešće u berbi i ubrzo je nabrana dovoljna količina grožđa, koju će lepe devojke u narodnim nošnjama svojim bosim nogama pretvoriti u vino, baš onako kako se u davnim vremenima radilo. 

Krajnska berba grožđa
Foto: Marko Kostić

 I dok se program polako odvijao, a mnogi izvođači se smenjivali na bini, mi smo svim svojim čulima, uživali u atmosferi što nas je okruživala. Vino na usnama, muzika u ušima, lepota u očiima, sve je to činilo trenutak u kome smo se nalazili velikim i nezaboravnim. Devojke svih uzrasta, defilovale su binom, dok je stručni žiri odlučivao koja će poneti laskavu titulu najlepše na “Krajinskoj berbi”. A program je tekao. Smenjivali su se; KUD Čobanica iz Klokočevca, KUD Đorđe Genčić iz Velikog Izvora, Etno grupa Gergina, Etno grupa Marinike, Milena Marković, učenica Muzičke škole i Negotinske gimnazije, Etno grupa Zlatovez, učenici Negotinske gimnazije i naposletku, kao vrhunac večeri grupa Legende održala je koncert za pamćenje a duvački orkestar Barka iz Knjaževca ispratio nas je svojim kućama ka kojima smo krenuli nesigurnim korakom, ali punog srca i sa obećanjem u duši da ćemo se i sledeće godine videti.

Pročitajte i U lavirintu Rajačkih i Rogljevačkih pivnica/pimnica.