Dani bureka u Nišu

Na “Danima bureka” koji se tradicionlano organizuju u Nišu može se naći burek sa prazilukom i suvim vratom, mesom, tracionalni burek sa sirom, spanaćem, šunkom, pečurkama, pavlakom, pica burek, ali i slatke varijante, ovog omiljenog doručka mnogih, sa vanilom, kremom i plazmom.

Ovogodišnji festival počeo je pod sloganom “burek nije burek dok mast ne poteče niz bradu”. Samo u Nišu oko 20.000 ljudi doručkuje burek, često se on jede i za ručak i za večeru shodono tome u Nišu postoje više od 150 pekara što je najviše u Srbiji u odnosu na broj stanovnika.

Dani Bureka u Nišu
Foto: M.K.

Omiljeni burek Nišlija je ipak je onaj sa sirom što i potvrđuje naš sagovornik.

“Burek sa sirom je burek sa sirom, još ako je mastan i sa hrskavom korom, tu nema greške”, rekao je Nišlija koji je čekao u redu ispred štanda kod niškog Oficirskog doma gde se i održavaju Dani bureka.

Buregdžija Milan Nedić iz Kruševca kaže da je posetiocima zanimljiv i burek sa suvim vratom, zeljem, kao i ljuti i ističe da je ovaj niški specijalitet nešto najzdravije što se može pojesti u pekari.

Dani Bureka u Nišu
Foto: M.K.

“Naš burek ima najtanje kore i divan ukus. Naš zaštitni znak i najprodavaniji burek je sa zdenkom i suvim vratom. Interesovanje je veliko i poručujem ljudima da dođu i jedu burek. Mi ga spremamo tradicionalno, na svinjskoj masti”, rekao Nedić.

U njegovoj improvizovanoj pekari u Nišu najtraženiji je burek sa suvim vratom i zeljem, ali mnogo građani se opredeljuju i za ljuti burek.

“Najzdravije što možete pronaći u pekari je burek, preporučujem da se jede vruć ili vreo, uz kiselo mleko ili jogurt, kao i da se nikako ne pakuje u plastične kese, jer tako gubi na kvalitetu, a pre svega, gubi hrskavost”, kaže Nedić.

Dani bureka u Nišu
Foto: M.K.

Poskupljenje svih namirnica uticalo je i na cenu bureka te je njegova cena poslednjih meseci naglo povećana.

Predsednik Unije pekara Bratisalav Vukadinović rekao je da se očekuju još veća poskupljenja.

“Ranije su, kaže, vlasnici pekara postizali dogovor kada je povećanje cena u pitanju, međutim, sada to rade sporadnično. Zbog toga, umesto 90 do 130, koliko je koštao pre nekoliko meseci, za burek je sada potrebno izdvojiti od 140 pa do 220 dinara”, kazao je Vukadinović.

Trenutno je na “Buregdžijadi”cena bureka 160 dinara.

Pročitajte i Počeli “Filmski susreti” u Nišu: Slavku Štimcu uručena nagrada za životno delo.