Najveća pljeskavica na svetu

Na Roštiljijadi u Leskovcu oboren je svetski rekord. Napravljena je najveća pljeskavica na svetu koja teži čak 67 kilograma i 200 grama.

“Ekipa restorana “Koliba” iz Leskovca uspešno je pripremila i ispekla najveću pljeskavicu na svetu na tracionalnom i memorijalnom takmičenju “Novica Stanković – Šaponja”. Ekipa u sastavu Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević, Ivica Zdravković i Dragan Cvetković pripremili su pljeskavicu od 67,2 kilograma, što je za 200 grama više od rekorda iz 2021. godine”, rekli su u turističkoj organizacije Leskovac.

Najveća pljeskavica na svetu
Foto: Turistička organizacija Leskovac

Prečnik pljeskavice nakon pečenja iznosio je 171 cm, a debljina je 2,4 cm.

Takmičenje je održano u pratnji bleh orkestra Elvisa Bajramovića, prve trube “Guče 2022”.

Prva Roštiljijada održana je 10. oktobra 1990. godine, trajala je dva dana, a na njoj je učešće uzelo 63 majstora roštilja iz svih jugoslovenskih republika, Grčke, Italije, Francuske. Tom prilikom najveću pljeskavicu je napravio Novica Stanković Šaponja, po kome se danas zove ovo takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice na svetu.

Najveća pljeskavica na svetu napravljena u Leskovcu
Foto: Turistička organizacija Leskovac

Ovaj rekord je zabeležen u Ginisovoj knjizi. Roštiljijada predstavlja svetski festival roštilja i specijaliteta sa skare, a osnovali su je Politika Ekspres, HUP Balkan Leskovac, UGOPROGRES Beograd, Leskovački  sajam, Mesokombinat i Turistički savez opštine Leskovac. 

Pročitajte i Ovako se pravi mućkalica, čuveni specijalitet leskovačkog kraja.