Filmski Susreti Slavko Štimac

“Filmski susreti” svečano su otvoreni sinoć na Letnjoj pozornici u Nišu. Uručena je nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo Slavku Štimcu. Ključevi grada Niša tradicionalno su predati glumcima. U narednim danima publika će moći da vidi dve svetske premijere i još 5 filmova koji će biti premijerno prikazani za srpsko tržište u Nišu od njih 14. Film “Leto kada sam naučila da letim” otvorio je festival.

Filmski susreti
Foto: M.K.

“Prvo bih se zahvalio kolegama koji su mi ukazali poverenje i dodelili mi ovu nagradu koja sa sobom nosi veliku odgovornost. Nosi ime jednog fascinantnog kolege koga sam imao čast poznavati i snimati, raditi sa njim. Radili smo zajedno jedno pet ili šest filmova. Verovatno ništa novo ne bih mogao da kažem o Pavlu Vuisiću. Razmišljao sam o tome šta je mene najviše fasciniralo kod čika Paje, to je lakoća kojom je on igrao. Ta ležernost koja je stvarno retka i taj ja bih rekao osećaj za meru, koju ne znam kako bih drugačije nazvao ako ne harizmom i talentom”, rekao je Štimac na Letnjoj pozornici u Nišu.

Umetnički direktor festivala, Ljiljana Blagojević, rekla je da očekuje veliku posetu publike i veliku posetu glumaca.

Filmski susreti
Foto: M.K.

“Imaćemo nekoliko premijera svetskih, nekoliko naših u Srbiji.Izuzetno velika je produkcija filmova bila ove godine, imali smo lepu obavezu da odgledamo te filmove i odaberemo ono što mi kao tročlani žiri selekcione komsije prepoznajemo da je nešto što čini vrh naše kinematografije, u protekloj godini. Ja mislim da svako ko uradi film treba da mu se oda veliko priznaje , film je izuzetno skup proizvod, ali takođe izuzetno značajan za jedno društvo”, rekla je Blagojević.

Ona je dodala da ovaj Festival, pre svega, vrednuje glumca i glumačka ostvarenja.

Filmski susreti
Foto: M.K.

“Po tome smo i pravili odabir filmova. Ako se desi da je i neki film možda manje atraktivan ali ako prepoznajemo u njemu neko glumačko ostvarenje stavljamo ga na raspolaganju ovogodišnjem žiriju”, kazala je Blagojević.

Prema njenim rečima, ovogodišnji žiri čine ljudi koji imaju jako mnogo staža u glumačkoj proofesiji.Po tradiciji predsednik žirija, mora biti žena i to je Brankica Zorić Vasović.

Foto: M.K.

Ona je dodala, da članovima žirija neće biti lako i da je konkurencija velika , ove godine.

Ceo program možete da pogledate na sledećem linku: https://www.filmskisusreti.rs/program.