Foto B. Ranđelović

U parku Vrelo u Beloj Palanci, od 11. do 13. avgusta održaće se “Dani banice 2023”. Tradicionalna gastro-turistička manifestacija će i ove godine okupiti takmičare iz Srbije i inostranstva, koji će pripremati raznovrsne specijalitete. Istovremeno se u Beloj Palanci održava i Sajam starih i umetničkih zanata, a posetioce uveče očekuju i koncerti.

Na pres-konferenciji u Media i reform centru Niš direktor TO Bela Palanka Miloš Lilić, većnik opštine Bela Palanka Rade Mladenović i predsednik udruženja “Miris zavičaja” Slobodan Mitrović predstavili su program manifestacije “Dani banice 2023”. On će ove godine biti raznovrstan, a osim tradicionalnog takmičenja za najbolju banicu u četiri kategorije, biće, kažu, i dodatnih aktivnosti i takmičenja.

Kako je Lilić najavio, organizovaće se dečija radionica za izradu banice koju će voditi Nenad Gladić – Lepi Brka, promoter manifestacije. Za decu koja već znaju da prave banicu biće održana olimpijada, a u pravljenju ovog specijaliteta oprobaće se i novinari.

Foto B. Ranđelović

“Ono što je novina u odnosu na prethodnu godinu je prezentacija izrade srpske i bugarske banice, a koju će sprovesti kulinarska zvezda iz Bugarske Ivan Zvezdev. Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete belopalanačkog kraja, ali one i iz Slovenije, Bugarske, Mađarske, Italije, Ukrajine i Rusije”, kazao je direktor TO Bela Palanka. 

Svečano otvaranje manifestacije biće u petak 11. avgusta od 21 sat, nakon čega počinje koncert benda Crvena jabuka. U subotu, 12. avgusta održaće se takmičenje pravljenja banice  u četiri kategorije – tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica. Takođe, biće promovisana i autohtona paprika vrtka, nakon čega će koncert održati Željko Samardžić. 

“Subota je udarni dan kada ćemo žirirati banice. Žiri će činiti predstavnici Asocijacije šefova kuvara Srbije, Ivan Zvezdev i naš Belopalančanin, član Udruženja ugostiteljskih poslenika iz Niša. Tog dana ćemo imati radionicu za stare zanate, ove godine će to biti slikarstvo i tu ima oko 30-oro dece koja su se prijavila, a oko 150 učesnika imamo na svim radionicama vezanim za decu”, navodi on.

Uručenje nagrada pobednicima po kategorijama kao i svečano zatvaranje manifestacije održaće se u nedelju 13. avgusta od 21 i 30, nakon čega će nastupiti Dejan Petrović sa Big Bendom.

Inače, idejni tvorac Dana banice i Sajma starih i umetničkih zanata je udruženje “Miris Zavičaja”, a kada se manifestacija omasovila organizaciju su preuzeli TO Bele Palanke i Narodna biblioteka Vuk Karadžić. 

Pročitajte i Najstariji hrast na Balkanu živi u Srbiji.