U holu Istorijskog arhiva otvorena je izložba “Tri veka niške Tvrđave”, a posetioci će moći da pogledaju ovu izložbu u avgustu i septembru mesecu. Na izložbi su prikazane fotografije, mape i dokumenta koja prikazuju ovaj jedinstveni simbol grada Niša kroz vekove, a iz vizure istoričara iz različitih delova sveta.

“Ceo projekat već dve godine traje, vezan za 300 godina Tvrđave, i na kraju je sve to realizovano na izložbi posetioci mogu da vide planove niške Tvrđave i grada Niša od 18. veka pa do kraja Prvog svetskog rata, koji je ujedno i najmlađi plan grada. Tu je predstavljena Tvrđava onako kako su je videli Austrijanci, jedan deo tih panova su iz Beča došli. Oko 20 panova je odatle, Bugari su nam dali neke mape i planove, Nemci takođe. Gledali smo da sakupimo sve vezano za Tvrđavu iz arhiva u Evropi”, rekao je  Boban Janković jedan od autora izložbe.

Foto: Privatna arhiva

Kako je dodao, posetioci će moći da vide i jako zanimljive snimke iz vazduha iz 50-ih godina gde se vidi Tvrđava ali I neki objekti koji više ne postoje u Nišu.

Pored toga zahvaljujući 3D prikazu kroz VR vožnju (aplikaciju) moćićete da se na trenutak preselite u prošlost i vidite kako je Tvrđava izgledala sa zanatskim radnjama , kafanama, dućanima, …

“Građani će moći kroz oko tri minuta da se vrate kroz vreme i prošetaju niškom Tvrđavom, putem kočija i da se upoznaju sa pričama tog vremena, i vide arhitekturu i sam ambijent, koji danas ne postoji”, rekao je Inženjer elektronike Vladan Trkulja.

Foto: Privatna arhiva

Autori izložbe su Boban Janković, Igor Rakić i Milutin Miltojević, a za grafički dizajn je bila zadužena Milena Zarova.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.