Više od milion mladih u Srbiji, uzrasta od 16 do 29 godina, pred kraj prošle godine dobilo je državnu novčanu pomoć od 5.000 dinara. Iz Ministarstva finansija saopštili su da su novac, prema obećanju, isplatili svima koji su se za njega prijavili, a mladi govore da im ova suma u vreme značajnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica nije od velike pomoći.

Niko od desetoro studenata iz Niša, Paraćina, Beograda i Kruševca, koji su o ovoj temi govorili za SE Serbia News pomoć nije odbio. Međutim, polovina njih ističe da njome nije ni zadovoljna.

Novac su, kažu, potrošili brzo i lako – na proslavu Nove godine, školarinu, svakodnevne sitnice, benzin ili račune.

“Svi smo svesni da danas 5.000 dinara ne predstavlja nikakvu pomoć. Napunili smo time jednu korpu u marketu i to je sve”, jedan je od odgovora studenata u anketi SE Serbia News.

Drugi odgovor glasi

“Smatram da sa trenutnim stanjem, poskupljenjem i inflacijom, pet hiljada dinara ne vrede ništa i da čovek kada krene u prodavnicu , ne zna šta bi uradio sa time jer cene enormno rastu , a plate ostaju iste”.

Dok neki smatraju da ovakva pomoć treba da bude viša, drugi misle da materijalna pomoć, ni uz veću sumu, nema dugoročnog efekta.

“Kod nas se najmanje pažnje posvećuje mladima. Ova pomoć služi samo za zamazivanje očiju. Umesto da mladi budu prioritet, da se čuje njihov glas i poštuju njihove želje, da im se pomogne prilikom zaposlenja i sticanja profesionalnog iskustva, daje im se novac koji se potroši za nekoliko minuta”, kaže jedan od sagovornika.

Kao pomoć delotvorniju od novca, mladi vide besplatne edukacije, poboljšanje njihovog položaja u društvu, besplatan javni prevoz, veće učešće u donošenju odluka, realnije sagledavanje njihovih potreba, besplatno školovanje koje bi uključilo besplatne udžbenike, povećanje broja primalaca srednjoškolskih i studentskih kredita i stipendija, unapređenje obrazovnog sistema u celini i poboljšanje mogućnosti zaposlenja.

Pročitajte i Na listi nezaposlenih – 85.000 mladih, većina sa četvorogodišnjom srednjom školom

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.