Srpski ledeni čovek realizovao je svoj osmi uspon samo u šortsu ovoga puta na najviši vrh planine Rtanj, po imenu Šiljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.525 metara.

“Temperatura na Rtnju se u nedelju (15 januara) kretala oko -4 stepena Celzijusa u ranim jutarnjim časovima, uz hladan vetar i gustu maglu tokom većeg dela uspona. Ukupno trajanje uspona je bilo oko 3 sata, u istoj odevnoj kominaciji sam nastavio i silazak niz planinu tako da je ovo, za mene, najduže do sada ledeno planinarenje koje je trajalo čitavih 5 sati”, rekao je Vladimir Stevanović poznatiji kao Ledeni čovek.

Vladimir je ovaj snežni uspon realizovao u društvu svojih klupskih članova.

Foto: Privatna arhiva

Kako je ranije istako za naš portal on je kao dete bio jako bolešljiv te se nakon višegodišnjih neuspešnih tretmana okrenuo tradicionalnim sistemima.

“Telo pamti ono na šta ga naviknete. Ja sam prvi put počeo da se tuširam hladnom vodom sa 19 godina, od tada sam počeo da proučavam specifične metode izdržljivosti na ekstremnim hladnoćama, bavio se meditacijom, borilačkim veštinama što je sve dovelo do potpunog poboljšanja zdravlja”, kazao je Vladimir koji je i instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac i viši kustos arheolog.

Vladimir je do sada na ovaj način osvajao vrhove Besne kolibe, vrh planine Radan, ali najveći izazov bilo je osvajanje vrha Stare planine, Midžor.

“To je bio veliki izazov za mene, vetrovi su na Midžoru izuzetno jaki, sneg je na nekim delovima bio bukvalno do kolena, ali uspeo sam da prevaziđem sve tehnikama disanja i meditacijom i osvojio sam vrh”, rekao je on.

Foto: Privatna arhiva

Kako je dodao, njegovi poduhvati imaju naučnu pozadinu i baziraju se na istraživanju uspešnog modela koji se praktikuje jako dugo širom sveta, bez negativnih posledica, koji se može naučiti i preneti na druge.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica.

Pročitajte i Srpski “Ledeni čovek” osvaja planinske vrhove samo u šortsu.

Pogledajte i kako je izgledao raniji uspon po jakom vetru:

Vladimira možete pratiti na društvenim mrežama:https://www.instagram.com/srpskiledenicovek/?hl=en