Psihoterapeuti iz Niša osmislili su aplikaciju koja će pomoći korisnicima u borbi protiv depresije, anksioznosti i drugih poremećaja. Oni na aplikaciji rade već godinu dana, kako kažu, biće gotova u toku godine, a omogućiće korisnicima tehnike i vežbe koje će im pomoći u prevazilaženju problema.

“S obzirom da je tehnologija napredovala dovoljno, probali smo da sve one tehnike – vežbe disanja, relaksacija, koje već postoje nekih sedam, osam godina u okviru Kabineta koji vodimo, da podignemo na malo viši nivo i pokušavamo da repliciramo psihoterapijski proces u nekoj svojoj formi, da bude onlajn, odnosno kroz aplikaciju”, rekao je psihoterapeut Žarko Petrović.

Kako je istakao u aplikaciju koju razvijaju, pored same tehnike, postoji veštačka inteligencija koja preko jednog dugmeta daje nove informacije koje se konstantno menjaju i kroje spram poremećaja , odnosno individue što je jedinstveno u svetu.

“Kroz učenje ovih tehnika koje simuliraju ono što se dešava u terapiji dobiju se dodatne informacije, to su zapravo te intervencije psihoterapijske gde psihoterapeut koriguje i suflira da se neko mišljenje prihvati, a neko možda odbaci”, kaže Petrović.

A ono što ovu aplikaciju razlikuje od drugih u svetu je je činjenica da su same tehnike jako dublje i podrobnije obrađene tako da mnogo više liči na ono što može da se dobije u individualnom radu, nisu površne i ne završavaju se u jedan, dva koraka. Imaju svoju dubinu, smernice.

“Ako klijent nema ogroman problem i ne tipuje se na to da zameni realnog terapeuta, ovo je samo sredstvo koje je pomoć. Ovde je reč samo o tehnikama i bliže je psihoterapijskom procesu”, rekao je Petrović.

Pročitajte i Nišlijka poreklom iz Palestine najmlađa doktorka u istoriji niškog Medicinskog fakulteta: “Za uspeh je bitno odabrati posao koji volimo”.