Leskovački plivači Plivačkog kluba “Leskovac” godinama unazad nižu uspehe, predstavljajući svoj grad u najboljem svetlu. Iako relativno mlad klub, PK Leskovac može da se pohvali brojnim medaljama sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

Najnoviji uspeh mladi leskovački plivači ostvarili su proteklog vikenda na Međunarodnom kupu Niša, sa kojeg su se vratili sa 19 osvojenih medalja.

Na ovom međunarodnom takmičenju, održanom u organizaciji Plivačkog kluba Niš 2005, učešće je uzelo 19 klubova iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske. Među 274 takmičara učestvovalo je i 16 plivača PK Leskovac, a devetoro njih našlo se na pobedničkom postolju.

Jedna od najperspektivnijih i najuspešnijih leskovačkih plivačica, Iva Petković, kući je ponela tri medalje, od kojih su dve zlatne u kategoriji na 50 metara prsno i 100 metara prsno, kao i jednu bronzanu u kategoriji 200 metara mešovito.

Foto:  PK Leskovac

Dva zlatna odličja osvojila je i Jelena Ćirić u disciplinama 50 metara leđno i 100 metara leđno. Zlatom su se okitili još i Andrea Stanković, Luka Dimitrijević, Pavle Joić i Lena Stojmirović. Pavle Joić osvojio je još jedno srebro i jednu bronzu, dok je Lena Stojmirović pored zlata, osvojila i jedno srebro i dve bronzane medalje. Eleni Petković pripala su dva bronzana odličja, Jani Petković bronza i srebro, a Luki Stojanović srebrna medalja u kategoriji na 50 metara delfin.

Upornost i volja put do uspeha

Ove medalje su još jedna u nizu potvrda marljivog rada i truda dece koja uz puno odricanja stižu do odličnih rezultata. Uslovi za rad nisu uvek savršeni, ali tada osvojene medalje još jače sijaju.

“Takmičenje u Nišu je bilo odlično organizovano i utisci sa takmičenja su jako dobri, naročito imajući u vidu da zbog renoviranja bazen u Leskovcu ne radi već mesec dana. Mi treniramo u dobrim uslovima i zahvalni smo Gradu Leskovcu i rukovodstvu Sportskog centra koji su nam to omogućili. Nažalost, dešava se, kao što je sada bila situacija, da ostanemo bez adekvatnih uslova za trening, pa smo prinuđeni da putujemo na treninge u Niš. To je sve odricanje i roditelja i dece, ali bez toga nema uspeha”, ističe Ivan Cvetanović, trener PK Leskovac.

PK Leskovac
Foto: PK Leskovac

Na pitanje gde je Leskovac na plivačkoj mapi Srbije danas, Cvetanović za SE serbianews zadovoljno ističe:

“Mi smo jedan od možda najmlađih gradova koji je dobio bazen, tako da sav trud koji smo uložili u plivanje jeste urodio plodom. Sada smo jako blizu najboljih klubova u Srbiji, a oni imaju tradiciju mnogo godina ispred nas”.

Među brojnim talentima Plivačkog kluba Leskovac poslednjih godina se svojim uspesima izdvojila Iva Petković, koju je prošle godine Leskovački savez sportova proglasio za sportsku nadu Leskovca. Iva je doskora bila jedina plivačica iz Leskovca koja je imala čast da brani boje reprezentacije Srbije, a sada se njoj u tom elitnom društvu pridružio i Pavle Joić.

“Pavle Joić je zajedno sa Ivom pre 15 dana branio boje Srbije u Sloveniji. Tamo je Iva osvojila dva treća mesta, a Pavle dva peta i jedno šesto mesto”, naglašava trener.

Humanost na delu

Plivački klub Leskovac postoji od 2005. godine, a osim medaljama mogu da se pohvale i humanim delima, poput besplatne škole plivanja za decu iz ugroženih kategorija stanovništva.

“Plivački klub Leskovac već godinama omogućava deci, koja su u hraniteljskim porodicama ili iz socijalno ugroženih porodica, besplatnu školu plivanja, tako da su kroz našu školu plivanja prošli mnogi i uspešno je završili. Takođe smo za tu decu, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, organizovali odlazak na more, gde smo takođe držali časove plivanja”, objašnjava Cvetanović.

PK Leskovac
Foto: PK Leskovac

Plivanje nisu samo medalje i takmičenja, već dobrobit za telo i duh. Važno je naučiti decu da plivaju, pre svega zbog njihovog zdravlja i bezbednosti.

“Zdravstveni razlozi su jako bitni jer su mnoga današnja deca sa ponekim deformitetom, a sa plivanjem se to jako lako ispravlja. A drugi je jako bitan za sve nas, da kada deca budu sama na moru, reci ili jezeru, nemamo strah niti bojazni da nešto loše može da im se desi”, poručuje Ivan Cvetanović.

Pročitajte i Mladi plivač iz Pirota preplivaće reku Savu u dužini od 180 kilometara.