plivac

Uroš Ivanković iz Pirota bavi se plivanjem pet godina i za to vreme uspeo je da prepliva Ohridsko jezero u dužini od 27 kilometara, Zavojsko jezero od 17 kilometara i Egejsko more, od Sitonije do Atosa, u dužini od 21 kilometra. Njegov predstojeći poduhvat je da prepliva ceo tok Save kroz Srbiju.

“Planiram da 1. jula preplivam prvu deonicu od 80 kilometara. Krenućemo od Ušća Drine u Savu do Ušća Save u Dunav, što će ukupno biti 180 kilometara za dva dana”, rekao je Ivanković za SE serbianews.

plivac iz pirota
Foto: Privatna arhiva

Njega će, kao i u ranijim poduhvatima, pratiti članovi Ronilačko-plivačkog kluba Pirot.

“Najveći problem nije daljina, već temperatura vode. Reka Sava je hladna i temperatura neće prelaziti više od 20 stepeni, što je veliki napor za organizam. Telo brže gubi energiju, veća je šansa da se jave grčevi, potrebna je kaloričnija ishrana i velika koncentracija da se put pređe do kraja”, objašnjava Ivanković.

On je Ohridsko jezero preplivao za 7 sati i 15 minuta, Zavojsko za 4 sata i 10 minuta, a Egejsko more od Sitonije do Atosa za 9 sati i 5 minuta.

plivač iz pirota
Foto: Privatna arhiva

“Ja sam pre pet, šest godina video na internetu Slovenca Martina Strela koji je preplivao Amazon. To me je inspirisalo da počnem da se bavim ovim sportom”, otkriva plivač.

On se nada da će njegov podvig podstaći ljude, ne samo u Srbiji, već i u svetu, te da reke budu čistije.

“Ako treba da postoji neka poruka, onda bi bilo dobro da moje plivanje bude promocija reka, da ih sačuvamo od zagađenja i da podignemo svest kod građana da čuvaju reke”, ističe Ivanković.

plivač iz pirota
Foto: Privatna arhiva

Dodaje da 30. juna odlazi za Šabac, odakle će sutradan krenuti u avanturu dugu 180 kilometara.

Pročitajte i Srpski “Ledeni čovek” osvaja planinske vrhove samo u šortsu.