Vrmdža

U subotu, 9. aprila tekuće godine, održana je planinarska akcija Vrmdžila u selu Vrmdža, u blizini Sokobanje. Ova prolećna akcija, u organizaciji PD Oštra čuka, osmu godinu zaredom okuplја planinare, rekreativce i zaljubljenike u prirodu sa svih strana, iz više gradova Srbije.

“Danas su planinari PD Oštra čuka iskoristili lep dan i organizovali osmu tradicionalnu planinarsku akciju „Vrmdžila 2022“. Dan je lep, topao, sa malo oblaka, sunca i vetra- vreme idealno za odlazak do podnožja Rtnja“, opisuje Maden Antić iz PD Oštra čuka.

Kako Antić naglašava, za razliku od prethodnih akcja, koje su imale veliku masovnost, odnosno posećenost, ova akcija imala je nešto manji broj učesnika, ali je to opet bilo dovoljno da se svakom planinaru posveti pažnja i da se prilikom šetnje na svakom proplanku ispriča nešto interesantno o ovom kraju.

Vrmdža
Foto: Privatna arhiva

“Na akciji je učestvovalo pedesetak planinara iz: Sokobanje, Niša, Boljevca, Zrenjanina, Bele Crkve itd. Dužina staze bila je petnaest i po kilometara, a najviša tačka staze bila je na šeststo metara nadmorske visine, na vidikovcu “Oblozi“. Cela akcija trajala je oko pet sati“, navodi Antić.

Ono što je drugačije za ovogodišnju Vrmdžilu jeste kontra staza, tj. obrnuti smer kretanja. Kako kaže Antić, krenulo se oko 10 časova od crkve Sv. Trojice, potom se obilazio Latin grad, pa Nikolin kamen, potom Sokolovica, Pražnica, Oblozi i na kraju Vrmaško jezero.

Učesnik planinarske akcije bila je i Tamara Pavlović iz Sokobanje. Ona je drugi put na ovoj prolećnoj akciji i došla je sa sinom, a kako ističe, bilo je dosta dece koja su tu sa porodicama ili odeljenskom zajednicom.

Vrmdža planinari
Foto: Privatna arhiva

“Bilo je odlično, vreme nas je poslužilo, super organizacija. Upoznali smo mnogo planinara sa strane i sve su to sjajni ljudi. Staza nije bila prezahtevna, mada imamo malu upalu mišića, ali vredelo je, jer je priroda prelepa“, prenosi svoje utiske Tamara Pavlović.

Da podsetimo, Vrmdžila je svoj neobični naziv dobila po istoimenom čudovištu, koje niko nikada nije video, ali se prema staroj legendi veruje da živi u Vrmaškom jezeru.

Vrmdža jezero
Foto: Privatna arhiva

Svake godine ova planinarska akcija okupi veliki broj planinara i ljubitelja prirode iz cele zemlje, a naročito u njoj uživaju deca.

Kao prolećni susret, Vrmdžila je sjajna prilika za posetu jedinstvenom selu na području Srbije, koje se ne gasi već razvija, a zahvaljujući svojoj netaknuoj prirodi, čistom vazduhu, specifičnoj flori i fauni, te ukusnoj hrani, kao i nezaboravnim legendama, Vrmdža je postala prava turistička atrakcija.

Pročitajte i Sokobanja – Putem čudotvornih voda.