Kreni - promeniKreni-promeni

Na protestu “Srbija nije na prodaju” u Nišu, aktivisti okupljeni oko grupe građana “Kreni-promeni” i brojnih ekoloških organizacija Srbije najavili su prikupljanje potpisa koji bi omogućili da se predlog o trajnoj zabrani eksploatacije bora i litijuma nađe na dnevnom redu Narodne skupštine.

Na ovaj način, kako su kazali organizatori, spečiće se otvaranje planiranih 70 rudnika u Srbiji, a time i njeno “ekološko uništenje”.

Da bi se ovaj predlog našao na dnevnom redu Narodne skupštine potrebno je da se prikupe 30.000 potpisa.

“Koristimo narodnu inicijativu nakon što smo svi zajedno izmenili Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, kada je preko sedamdeset gradova učestvovalo na onim veličanstvenim blokadama. Sada taj isti zakon koristimo da donesemo trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora i spasimo Srbiju od ekološkog uništenja”, rekao je Savo Manojlović iz inicijative “Kreni – promeni”.

Kreni Promeni Sava Manojlović
Foto: Maja Kostić

Na skupu sa više stotina građana na Trgu Stevana Sremca, aktivisti su pozvali Nišlije da od ponedeljka posete punkt za prikupljanje potpisa, koje se već odvija u gradovima širom Srbije.

Više informacija na sledećem linku: https://peticije.kreni-promeni.org/.

“Povremeno ćemo to morati da radimo na blokadama, protestima, nekada koristeći institucionalna sredstva. Narodna inicijativa je mehanizam koji pokazuje da ova država pripada njenim građanima, kako je i zapisano u Ustavu, a ne vladajućoj političkoj stranci koja će okupirati institucije”, kazao je Manojlović.

Manojlović se dotakao i predstojećih izbora i ponovio da ne želi da se kandiduje.

“Vlast nama govori – kandidujte se na izborima, pa radite šta želite. Mi kažemo upravo surpotno – ko god da pobedi u Srbiji na izborima, više nikad neće moći da radi šta želi”, rekao je Manojlović.

On je istakao i da rudarstvo ne može da vodi u prosperitet jedne zemlje, jer je evidentno kako je to uticalo na zemlje Afrike i Južne Amerike.

Inicijativa “Kreni – promeni” organizovala je brojne proteste i blokade puteva krajem prošle godine sa velikim odzivom građana.

Pročitajte i Niš- grad bogate istorije, ali bez dovoljno sadržaja da to turistima i dočara.