Nišville jazz festival

Uzbudljivim zvukom džeza oživljava se jubilarni 30. Nišville Jazz Festival, a na ovogodišnjoj svečanosti dodjele nagrada, visoko priznanje za životno delo odlazi u ruke Ivana Švagera, izuzetnog džez muzičara, multiinstrumentalistu, kompozitora i aranžera iz Novog Sada.

Rođen 3. januara 1943. godine u Petrovaradinu, Ivan Švager je započeo svoj muzički put još u osnovnoj školi. Već u prvom razredu srednje muzičke škole osvojio je prvo mesto na takmičenju klarinetista muzičkih škola. Tokom posete Luja Armstronga Novom Sadu šezdesetih godina, Švager je svirao na svečanom dočeku.

Svoju muzičku karijeru počeo je kao srednjoškolac (1962-1965), svirajući u velikom džez orkestru Radio Novog Sada. Nakon toga, put ga je vodio kroz razne sastave, nastupajući u mnogim zemljama Zapadne Evrope, Mađarskoj i SSSR-u, gde su stekli veliku popularnost. U Sankt Peterburgu je snimljen i dokumentarni film o njima. Njihova turneja obuhvatila je gradove širom Evrope i Azije, a ovi pejzaži služili su kao inspiracija za neke od njegovih najpoznatijih kompozicija poput “Suvenir sa Bajkala”, “Kafići vetrenjače pored Amsterdama”, “Ermitaž”, “Laponian Midnight Sun”, “Aurora Borealis”, itd.

Njegov doprinos muzičkom svetu uključuje i članstvo u Big Benda RTS-a od 1979. do penzionisanja 2003. godine, gde je bio vođa saksofona i solista. Ivan Švager je takođe usavršavao aranžiranje na čuvenom Berklee College of Music u Bostonu. Autor preko 300 kompozicija, ostvario je i zapažen uspeh kao član “The Belgrade Dixieland Orchestra” od 2001. godine.

Ova zvučna biografija kulminira nagradom za životno delo koja će biti uručena Ivanu Švageru na otvaranju 30. Nišville Jazz Festivala.

Pročitajte i Nišville jazz festival otvara konkurs za pijaniste na KRISTINA stejdžu.