Asistentkinja na Elektronskom fakultetu Sandra Veljković jedna je od najboljih mladih naučnica u Srbiji, svoje naučne radove objavljuje u naučnim časopisima, na međunarodnim i domaćim konferencijama. Pored formalnog obrazovanja smatra da su vannastavne aktivnosti jako važne za mlade i aktivno učestvuje u radionicama sa učenicima i učenicama srednjih škola kojima želi da približi nauku i njenu praktičnu primenu.

“Moje polje rada je  ispitivanje komponenata i kako se one ponašaju tokom zračenja odnosno u radijacionom okruženju. Istraživanja su primarno vezana za komponente koje se ugrađuju u uređaje, a koji su namenjeni za rad u radijacionom okruženju. To su medicinski uređaji i jako nam je bitno da ti uređaji, koji se koriste u medicini rade ispravno i sigurno jer je njihov rad povezan sa zdravljem ljudi“, kazala je Sandra za SE Serbia News.

Foto: SE Sebia News

Sandra je još u Osnovnoj školi imala potrebu da istražuje ali nije bila usmerena samo ka prirodnim naukama već je išla na takmičenja i iz srpskog jezika i biologije. Smatra da su za to zaslužne njene nastavnice koje su se trudile da svoje predmete predstave što zanimljivijim svojim učenicima.

“Kako nisam imala baš jasnu sliku šta želim da radim, odabrala sam Gimnaziju “Svetozar Marković” za dalje školovanje i mislim da mi je ona dala potrebnu širinu i znanje da ne moram da brinem za koji god fakultet da se odlučim“, rekla je Sandra.

Prvi put se u Gimnaziji susrela sa vannastavnim aktivnostima i od tada je aktivna i na tom polju. Od strane IEEE SSC društva je uključena u internacionalni tim koji treba da promoviše SSCS Arduino Contest koje se ove godine održava samo u Americi i Kanadi, ali sa tendencijom da se proširi na ceo svet. Jedan je od devet članova Upravnog odbora Solid-State Circuits.

Foto: Privatna arhiva

“ Organizujemo radionica u srednjim školama, pokušavamo da im približimo kojim sve veštinama bi trebalo da ovlada jedan inženjer. Arduino program im pomaže da pre svega vide na praktičnom primeru šta sve mogu da urade od malih do velikih projekata , isto tako imaju teorijsku obuku zatim pisanje naučnog rada i na kraju prezentaciju njihovih projekata. Oni su oduševljeni radionicama i zaista su zainteresovani da što više nauče”, kazala je ova uspešna mlada naučnica.

Kako je dodala ranije je na Elektronskom fakultetu bilo više studenata ali je sada već stanje drugačije. Ima dosta studentkinja koje ostvaruju izuzetne rezultate.

“ Ono što je važno za žene u nauci je da se pre svega razbiju predrasude da su ženama predodređene društvene nauke. Značajno je i da roditelji prepoznaju kod dece šta im bolje ide i da ukoliko su to prirodne nauke onda usmere decu u tom pravcu i zajedno sa nastavnicima rade na tome da oni napreduju u svom znaju”, kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Kako je dodala praksa je jako bitna na fakultetu, a Elektronski fakultet ima dosta praktične nastave.

“Kod nas ima dosta prakse i otvorena je nova lamela tako da imamo više prostora, a opremu stalno kupujemo da stvorimo što bolje uslove za studente. Nemamo još uvek dovoljno sredstava da svaki student ima svoje radno okruženje ali ka tome težimo i trudimo se da budu najviše troje studenta u radnoj grupi što je dovoljan broj da svako ima šta da radi i da primeni svoje znanje“, kazala je Sandra.

Ona je dva meseca boravila u Republici Irskoj na usavršavanje i imala je prilike da vidi kako izgledaju njihove labaratorije i način rada i obrazovanja.

Foto: Privatna arhiva

“Ušla sam u njihove labaratorije i zaista sam bila zadivljena, oni imaju u veliku proizvodnju koju mi na žalost nemamo. Neke stvari koje smo učili na fakultetu prvi put sam videla kod njih i to je za mene bilo izuzetno iskustvo i zaista sam se vratila motivisana da još više radim u svom polju nauke”, rekla je Sandra.

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.