Valter brani Sarajevo

U utorak, 12. aprila 2022. godine, obeležava se jubilej, pedeset godina od premijere filma “Valter brani Sarajevo”. Film drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizvedenog na područiju bivše Jugoslavije, a za 50 godina film je gledalo više od 11 milijardi ljudi. Veliku gledanost film je doživeo i u Kini i prvi je strani film koji se posle “kulturne revolucije” prikazivao i u Kini.

Film je režirao Hajrudin Šiba Krvavac, a scenario su uradili Đorđe Lebović, Momčilo Momo Kapor, Hajrudin Krvavac i Savo Pređa. Film predstavlja slobodnu interpretaciju biografije Vladimira Perića Valtera, učesnika Narodooslobodilačke borbe i narodnog heroja Jugoslavije. Inače, Vladimir Perić dobio je nadimak Valter po poluautomatskom pištolju Valter P38, kalibra 9 mm, koji je bio napravljen u Nemačkoj pred početak Drugog svetskog rata, od koga se on nikada nije odvajao.

Glavnu ulogu u filmu tumači Velimir Bata Živojinović kao Valter, dok su u ostalim ulogama Rade Marković kao Sead Kapetanović, Ljubiša Samardzić kao Zis, Dragomir Bojanić Gidra kao Kondor, Nada Spasojević kao Mirna.

Valter barni Sarajevo
Foto: Internet

Priča filma smeštena je u Sarajevo 1944. godine. Pošto su izgubili Beograd i suočeni sa prodorom sovjetske vojske, čelnici nemačke vojske na Balkanu pokreću operaciju Laufer, čiji je cilj dovesti gorivo vojnim vozilima radi početka povlačenja u Nemačku. Valter, zagonetni vođa pokreta otpora, može da ugrozi njihove zalihe.  

Kao poznate rečenica iz filma izdvajaju se: “Vazduh trepti kao da nebo gori“, “Diese Stadt ist Walter (Ovaj grad je Valter)” , “Čekam te u pet kraj Begove džamije“.

U centru Sarajeva, nedaleko od pijace Markale, u ulici Dženetića Čikma 12, osnovan je 2019. godine Muzej Valter brani Sarajevo, koji je muzej filmske kulture. Sredinom osamdesetih, Ahmet Muminović, jugoslovenski crtač stripova nacrtao je u tri sveske strip Valter brani Sarajevo. Strip je prodan u tiražu od 8 miliona primeraka.

Povodom 50 godina od premijere u sredu, 06. 04. 2022. godine u restoranu “Walter” u tržnom centru Galerija u Beogradu okupili su se Igor Galo, glumac, reditelj i producent, koji je u filmu igrao ulogu Mališe i jedini živi glumac iz plejade glumaca koji su igrali u filmu, Dr Nele Karajlić, muzičar, književnik i scenarista, Miljko Živojin, sin Bate Živojinovića i Radoslav Zelenović, upravnik Audio–vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akadamije nauka. Ovom prilikom oni su govorili o značaju kultnog filma, o Bati Živojinoviću, o uspehu filma u Kini i raznim anegdotama sa snimanja.

Povodom ovog jubileja RTS 1 će u utorak 12. 04. 2022. godine u 13:10 i 00:15 emitovati film “Valter brani Sarajevo“.

Pročitajte i Prva žena pisac pozorišnih komedija živela je u Leskovcu.