Turistička organizacija Bela PalankaDani Banice Turistička organizacija Bela Palanka

Tradicionalna manifestacija “Dani banice” održaće se od 12. do 14. avgusta na prostoru parka “Vrelo” u Beloj Palanci. Ova manifestacija je takmičarskog karaktera i pokušava da otrgne od zaborave stare recepte i prenese ih novim generacijama. Ove godine, u takmičarskom delu, očekuje se preko 300 učesnika, a goste će zabavljati Dejan Petrović sa Big bendom, Tropico bend i pevač Radiša Trajković Đani. Očekuje se da više od 40.000 ljudi poseti ovu manifestaciju.

Dani Banice Bela Palanka
Foto: Turistička organizacija Bele Palanke

“Revijalni deo manifestacije je prvog dana koji čini prezentacija i degustacija naših tradicionalnih specijaliteta (riblja čorba, lovačka mućkalica, izviđački pasulj i belmuža) kao i prezentacija izrade banice. Takmičarski deo manifestacije je drugog dana kada se takmičari nadmeću u pripremi najbolje banice. Takmičari su podeljeni po kategorijama i nadmeću se u pripremanju tradicionalne slane banice, tradicionalne slatke banice, banice od integralnog brašna i kreativne banice”, navodi se na sajtu Turističke organizacije Bele Palanke.

Foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Kako ističu organizatori, restorani i kafane se kao i ranijih godina predstavaljaju sa svojom tradicionalnom kuhinjom i specijalitetima. Njeno veličanstvo “belopalanačka vrtka” i specijaliteti od vrtke krase štandove na manifestaciji gde posetioci imaju priliku da probaju našu jedinstvenu i veličanstvenu vrtku. Takođe, tu su i inostrane kuhinje iz susednih zemalja i drugih zemalja sveta, koje su tu da prezentacijom svoje kuhinje učine manifestaciju bogatom i posetioce manifestacije bogatije za ukus više. Više informacija na sajtu http://turizambelapalanka.rs/.

Turistička organizacija Bele Palanke

Trećeg dana manifestacije održava se olimpijada za decu, takmičenje u pripremi banice za najmlađe, sajam starih zanata.

Pročitajte i Na festivalu folklora u Sokobanji nastupilo 450 učesnika iz svih krajeva zemlje.