Foto: https://pixabay.com/

Dom zdravlja Niš u saradnji sa „Pokretom trećeg doba Niša“ i Gradskom opštinom Medijana organizuje četvrti ovogodišnji Bazar zdravlja u okviru manifestacije „16. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba – Niš 2023“ u subotu 02.09.2023. godine od 09:30 do 13:30 časova u parku “Sveti Sava”.

“Ovom prilikom građani će moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta. Na Bazaru zdravlja radiće se: merenje krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, podela saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života”, kažu u Domu zdravlja.

Hronična nezarazna oboljenja gde spadaju bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva, predstavljaju vodeća oboljenja u našoj zemlji, a njihovom nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa. Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija..

Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

Pročitajte i Mladi provode i po 14 sati dnevno na telefonu.