Ana brnabić Naučno tehnološki park


Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je postavljanju kamena temeljca za proširenje Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu. Ceremonija označava početak izgradnje nove zgrade, ambicioznog projekta vrednog oko 20 miliona evra, finansiranog iz zajedničke budžetske kase. Ova investicija se uklapa u širi plan strateškog razvoja visokih tehnologija u zemlji.

Nova zgrada NTP Niš, koja će se prostirati na 9.500 kvadratnih metara, planira se završiti do oktobra 2025. godine. Prostor će obuhvatiti kancelarijski prostor, ali i laboratorijske kapacitete u rasponu od 900 do 1.000 kvadratnih metara. Ovaj potez predstavlja značajno proširenje kapaciteta NTP-a, stvarajući optimalno okruženje za razvoj inovacija i tehnološko preduzetništvo.


ana brnabic naucno tehnoloski-park

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je važnost ovog projekta i njegov doprinos budućnosti Srbije.

“Ovo je važan projekat za budućnost Srbije. Sanjamo velike snove koje smo predstavili planom ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’. Danas krećemo u izgradnju ovog veoma važnog objekta u Srbiji”, izjavila je Brnabić.

Kako je istakla, investicija Vlade Srbije od oko 20 miliona evra predstavlja snažan signal posvećenosti podršci razvoju naučno-istraživačkih kapaciteta i inovacija u zemlji. Očekuje se da će nova zgrada postati epicentar tehnoloških inovacija i privući mlade talente u oblasti visokih tehnologija.

ana brnabic naucno tehnoloski-park

“U 2023. godini ukupan godišnji izvoz u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija iznosio je 3 milijarde i 440 miliona evra. Rezultati kada ulažemo u mlade ljude i obrazovanje nikada nisu izostali već su se stostruko vratili”, kazala je Brnabić.

Direktor NTP Niš, Milan Ranđelović, najavio je da će nova zgrada značajno povećati kapacitete parka.

“Kompleks će se nakon završetka radova prostirati na 30.000 kvadratnih metara, pružajući prostor za gotovo 100 kompanija i zapošljavanje više od 1.200 ljudi”, rekao je Ranđelović.

Trenutno posluje oko 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih, a nova faza razvoja obećava dodatnu podršku inovatorima i tehnološkim preduzetnicima.

ana brnabic naucno tehnoloski-park

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli. Kolanđeli je pohvalio postignuća Srbije u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i naglasio potencijal IKT sektora kao ključnog pokretača domaće ekonomije.

Ova nova faza razvoja Naučno-tehnološkog parka u Nišu obećava da će dodatno ojačati inovacije i tehnološki sektor u regionu, pružajući podršku preduzetničkim poduhvatima i stvaranju visokotehnoloških rešenja.

Pročitajte i Program “Moja prva plata” podstrek i za mlade i za poslodavce.