brat i sestra iz pukovca napravili robota

Brat i sestra Veljko i Aleksandra Aleksić iz Pukovca kod Niša, učenici četvrte godine Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu, osmislili su i sami napravili višenamenskog robota koji može da istražuje terene nakon velikih katastrofa, ali i da obavlja razne poslove u fabrikama ili u poljoprivredi.

Tek na pragu punoletstva, ovi mladi ljudi uspeli su da stvore kompleksnog robota i nazvali su ga “Škorpion”, zbog izuzetno velike izdržljivosti i mogućnosti da se provuče kroz najnepristupačnije predele, a njime se upravlja preko mobilnog telefona, uz pomoć aplikacije, koja je takođe njihov rad.

brat i sestra iz pukovca kod nisa napravili robota
Foto: SE serbianews; Nazvali su ga “Škorpion”, zbog izuzetno velike izdržljivosti

“On je višenamenski UGV robot. Sam, kao takav, primenjljiv je u industriji, u poljoprivredi pa čak i u vojne svrhe. Može da bude izviđački robot, posle zemljotresa i raznih vremenskih nepogoda da pronađe zaglavljene ljude ili slično. Modularan je, što znači da umesto robotske ruke kojom može da hvata stvari, na njemu može da se nađe nešto drugo, recimo rezervoar sa nekim pesticidima i tako ga sa industrije premeštamo na poljoprivredu. Njegova nosivost mu omogućava da može da se nađe u transportu, testiran je na 130 kg nosivosti. Poseduje i kameru koja mu omogućava pregled okoline, pa može da se nađe recimo u kontroli proizvoda u industriji i tome slično”, priča nam Veljko.

Ljubav prema robotima kod Veljka i njegove sestre bliznakinje rodila se još u osnovnoj školi, a ovo nije prvi koji su napravili.

brat i sestra iz pukovca kod niša napravili robota
Foto: SE serbianews; Primenjljiv je u industriji, u poljoprivredi pa čak i u vojne svrhe

“Brat i ja robote pravimo od osmog razreda, a ovog konkretno pravimo oko 2, 3 godiine. On je višenamenski robot, može da radi u firmama na traci, da pomera stvari sa trake i sortira ih, može da radi u ratarskim zasadima, da rasprašuje neka sredstva, može da bude izviđački robot. Sama kontrola robota vrši se preko android aplikacije koju smo moj brat i ja sami razvili, a nije moguće pristupti mu bilo kojom drugom aplikacijom. Aplikacija je višejezična, pa se po potrebi oni mogu menjati”, objašnjava za SE serbianews Aleksandra.

Talentovani blizanci su sa svojim robotima, koji su u rangu onih koje prave studenti završnih godina na fakultetima, osvajali prva mesta na mnogim takmičenjima iz robotke. Pre “Škorpiona”, napravili su “Miroslava” – robota sa UV lampama za sterilizaciju prostorija. Da naprave svog “Škorpiona”, Aleksandri i Veljku pomogao je otac Aleksandar.

“Mašinske delove radili smo u radionici u školi, a sve oko elektronike kod kuće, jer ona je mala, to može da se radi i u dnevnoj sobi. Pomogao sam im malo , više oko tog mašinskog dela i nekako smo se, što mladi kažu, “skapirali”. Ideja je bila njihova, moje je bilo da samo to uobličim”, ističe Aleksandar.

brat i sestra iz pukovca kod nisa napravili robota
Foto: SE serbianews; Kontrola robota vrši se preko android aplikacije

Njihov mentor zadovoljan je što su primenili znanja iz informatike, ali i pokazali talenat za rešavanje mašinskih problema.

“Mislim da je ovo izuzetno vredno za njihov uzrast i za bilo koga ko napravi ovako nešto. Oni su jako mladi i napravili su jedan jako ozbiljan rad”, ističe njihov mentor Predrag Šubarević.

Zadvoljan je i direktor škole koji ističe da su brat i sestra podstrek drugim učenicima da se opredele za ovu školu.

“Puno je projekata u školi, a Veljko i Aleksandra su jako uspešni na svim takmičenjima. Zbog njih je i škola nagrađena. Ima još puno talentovane dece koja svojim uspesima pokazuju da im njihov grad pruža mogućnost da stvaraju i budu kreativni. Skoro je bilo takmičenje iz “Game Jam-a” gde smo imali uspešno učešće naše dve ekipe. Radi se na tome da se sada kvalifikuju za evropsko prvenstvo u Portugalu. Takođe na festivalu kreativnosti “KreNi”, naša dva učenika su za dobru ideju i razvoj aplikacije iz programiranja osvojili prvo mesto, zajedno sa kolegama iz tima”, ističe Nebojša Sokolović direktor ove elektrotehničke škole.

Pogledajte i kratak video:

Pročitajte i Mladi iz Niša osmislili aplikaciju koja spaja šetnju, zdravlje i sniženja.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.