Kako da se sa što manje negativnih posledica izvuku iz opasne situacije u slučaju napada lii izbegnu opasnost koja često vreba u neosvetljenim ili pustim ulicama deo je onoga što je tridesetak polaznica naučilo na Kursu samoodbrane održanom u Nišu u nedelju,  povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Među polaznicama je bilo studentkinja i mlađih žena razičitih profesija sa zajedničkom željom da se nasilju nad ženama stane na put. Jedna od njih je profesorka engleskog jezika Katarina Petković.

“Smatram da je ovaj događaj od velike važnosti zato što je, pogotovo ove godine, procenat nasilja generalno, ali i porodičnog, u velikom porastu. Nadam se da će slični kursevi da zažive i da će broj učesnika vremenom da se poveća i da ćemo procenat nasilja, kako školskog, vršnjačkog, tako i porodičnog, da smanjimo”, kaže Katarina.

samoodbrana za žene u nišu
Foto S.J.; Među polaznicama je bilo studentkinja i mlađih žena

Podatak da su u Srbiji od početka godine ubijene 23 žene i jedna maloletna devojčica, ali i utisak da je nasilje nad ženama u porastu, naveli su članove Rotarakt kluba “Niš – centar” da, umesto performansom, Dan borbe protiv nasilja nad ženama obeleže održavanjem seminara koji im može da pomoći da izbegnu opasnost.

“Nažalost, okruženi smo time i ne možemo od toga da pobegnemo, ali možemo da damo doprinos u vidu organizovanja ovakvih događaja. Stalno se o tome priča, a nikakve konkretne mere se ne preduzimaju, tako da je ovo naš način da odgovorimo na tu temu”, kaže predsednica Rotarakt kluba “Niš – centar” Anđela Stanković.

Trener na kursu Miloš Milosavljević iz kluba „Fort“ uspešan je takmičar u borilačkoj veštini jiu-jitsu, koja je, kako je objasnio polaznicama, osmišljena tako da manja osoba može da savlada veću.

“Napravili smo seminar koji pokriva najosnovnije stvari koje nekome mogu da pomognu u opasnim situacijama. Ušli smo u detalje koji se u tim situacijama dešavaju. Ako za jedan posto možemo da popravimu tu situaciju, mi smo uspeli”, govori trener.

samoodbrana za žene u nišu
Foto: S.J.; Upoznale su se i sa osnovnim koracima jiu-jitsu veštine

Devojke i žene naučile su kako da što brže ustanu ako ih neko obori na zemlju, kako da ostanu čvrsto na zemlji ukoliko ih neko povuče ili odgurne, kako da privuku pažnju drugih ako je to potrebno. Upoznale su se i sa osnovnim koracima jiu-jitsu veštine.

“Radimo na prevenciji, na defanzivi“, pojasnio je Miloš.

Tokom teorijskog dela kursa, polaznicama je davao savete.

“Svakom ko se kreće nekom mračnom ulicom savetujem da ne nosi slušalice, da ima pravu kičmu i posturu. Osim toga, dobro je da su žene fizički aktivne. Opet – to utiče na posturu, utiče na samopouzdanje, utiče na mnogo stvari koje ih ne čine lakom metom”, priča Miloš.

Preporučuje i bar osnovno upoznavanje sa bilo kojom borilačkom veštinom.

samoodbrana za žene u nišu
Foto: S.J; Od početka godine u Srbiji su ubijene 23 žene i jedna maloletna devojčica

“Trening borilačkih veština ima dosta benefita, a neka izaberu. Da li je to boks, kik-boks, jiu-jitsu, šta god da im se sviđa, može da im znači. Mislim da se vreme uloženo u te stvari isplati, da je to dobra investicija u sebe, u svoje zdravlje i ako, ne daj Bože, dođe do opasne situacije, bolje je da se zna nego da se ne zna”, smatra Miloš.

Dodaje da Jiu-jitsu klub „Fort“ organizuje treninge za sve uzraste i nivoe, tako da su svi koji bi želeli da se oprobaju u ovoj borilačkoj veštini dobrodošli.

Učesnice kursa donirale su po 500 dinara Sigurnoj kući za žene i decu žrtve nasilja.

Pročitajte i Mladi se pre odlučuju da pitaju “dr Google-a” o svom reproduktivnom zdravlju nego da odu u Dom zdravlja

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.