skupština Srbije

Foto: Mreža organizacija za decu Srbije MODS

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović rekao je da često slušamo narativ koji pominje i obaveze deteta, pored prava koja deca imaju, što je nedopustivo i da civlini javni i privatni sektor moraju da rade zajedno na zaštiti dece od zlostavljanja.

“Koje obaveze mogu da proisteknu kod svakog deteta iz njegovog prava na zaštitu od seksualne eksploatacije i zlostavljanja, nema ih. Jedine obaveze o kojima možemo da govorimo su obaveze odraslih, roditelja, staratelja, društva u celini, i, na prvom mestu, države, da učine sve da osigura bezbedno okruženje za razvoj svakom detetu. Država je preuzela na sebe obavezu da će poštovati i obezbeđivati prava koja su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koja ima snagu zakona i potvrđena je upravo u parlamentu”, rekao je Stefanović.

Kako je istakao jako je važno ko radi sa decom u institucijama u kojima deca borave.

Foto: Mreža organizacija za decu Srbije MODS ; Zoran Pašalić, zaštitnik građana, Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije i Miomir Đorđević, državni sekretar u ministarstvu za rad i socijalna pitanja

 “Šaljemo decu u školice, na ekskurzije, na izlete i nije svejedno ko sa našom decom i kako radi i mora da postoje mehanizmi koji sprečavaju da zaposleni koji sa našom decom rade ne mogu da im naude, a da znaju da prepoznaju sve potencijalne rizike, koji mogu da postoje. Svako dete je potencijalno u opasnosti od zlostavljanja i iskorišćavanja. Svako udruženje, klub, školica, sport, letnji kamp, naučni kamp, kamp za decu i mlade, istraživački obrazovni centri i sl. treba da imaju u vidu ovu činjenicu. Nažalost, imali smo informacije u javnosti o svemu ovome i mi moramo da radimo na tome da se ovo više nikad ne ponovi”,  zaključio je Stefanović.

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, istakla je važnost nulte tolerancije u nasilju nad decom i dodala da je veliki problem i činjenica da su im mediji i vršnjaci osnovni izvor informacija što sa jedne strane pokazuje da država nije dovoljno učinila da se neophodne informacije učine deci dostupnim na adekvatan način, a s druge strane ukazuje da bi preventivne programe trebalo organizovati putem vršnjačke edukacije jer se deca osećaju slobodnijom da o navedenim pojavama i problemima razgovaraju sa svojim vršnjacima nego sa odraslim osobama.

“Deca nemaju vlastiti glas u javnom i političkom prostoru. Za njihovu sigurnost, zdravlje, mogućnosti u životu, su prvi odgovorni roditelji, do neke mere javni, naročito obrazovni sistem, i nadasve mi, koji krojimo zakone i politike, kao poslednja i prva linija njihove zaštite”, dodala je potpredsednica Narodne skupštine.

Direktorka Unicefa u Srbiji, Dejana Kostadinov, rekla da se svake godine milioni dečaka i devojaka suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i zanemarivanjem.

Foto: Mreža organizacija za decu Srbije MOD; Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Srbiji

 “Ovo se dešava u svakoj zemlji i u svim segmentima društva. Dešava se kod kuće, u školi, u kolektivima, u sportskim klubovima, za vreme rekreativnih ili obrazovnih aktivnosti, ali i u digitalnom prostoru. Dešava se svuda. Jedina razlika je u tome kako se država nosi sa ovim problemom, šta radi kako bi ga prevenirala i kako reaguje na njega”, kazala je Kostadinova.

Ona je istakla da u Srbiji poslednjih godina procenat zlostavljane dece raste kao i da su  najčešći  zlostavljači oni koje dete poznaje i kojima veruje.

“Nasilje je sakriveno od javnosti i često neprijavljeno. Deca se suočavaju sa stigmatizacijom i poricanjem i kad prijave nasilje. U našem istraživanju kroz U report više od 80 posto mladih reklo je da je seksualno nasilje prisutno i u institucijama formalnog obrazovanja, ali i u rekreativnim aktivnostima. Ovaj procenat zahteva našu hitnu reakciju. Srbija je napravila progres u prevenciji i zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, uključujući seksualnu eksploataciju, međutim, ako imamo i jedno dete koje nije zaštićeno od bilo kakvog oblika nasilja, ne smemo stati na putu da eliminišemo nasilje”, zaključila je direktorka Unicefa.

Foto: Mreža organizacija za decu Srbije MODS; Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić, rekla je da je svaki oblik nasilja prema bilo kome neprihvatljiv i najavila da će Ministarstvo u narednim mesecima sprovesti jedno istraživanje, koje će omogućiti uvid u to koliko je ovakav oblik ponašanja učestao, na osnovu kojeg ćemo sprovoditi dalje aktivnosti.

“Posebno ističem platformu Čuvam te, koja okuplja sedam ministarstava i mesto je koje okuplja sve relevantne podatke i gde može da se prijavi nasilje”,  napomenula je ministarka.

Foto: Mreža organizacija za decu Srbije MODS; Predsednica  “Okulara” Aleksandra Milutinović sa kolegama

Predsednica  “Okulara” Aleksandra Milutinović kazala je da podržavaju ovakav dijalog jer je prioritet da civilni I javni sektor rade zajedno pogotovo kada se govori o ovako ozbiljnim temama.

“Kad se rešavaju problemi naše dece i kada se govori o njihovim potrebama, a jedna od najvažnijih tema jesu njihova prava, nije važno da li ih čujemo kao civilni ili javni sektor, imamo obavezu da na njih odgovorimo. Deca su nam dala mandat da im obezbedimo srećno, pravedno i odrastanje uz jednake mogućnosti u našoj državi i mi kao najvažniji njihovi predstavnici nemamo izgovor da taj mandat ne ispunimo”, kaže Aleksandra.

Dijalog je održan u organizaciji Mreža organizacija za decu Srbije i Zaštitnika građana.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.