Na tribini u Nišu koju je organizovalo Udruženje Nova generacija “Perspektiva mladih u Nišu” govorila je aktivistkinja i master komunikologije Sanja Stevanović koja je istakla da je potrebno da mladi više budu zastupljeni u medijima.

Nedostaju mladi u medijima, uglavnom su tu neke starije generacije, to su već generacije koje su odrasle u drugačijem svetu. Sada su se tehnologije više razvile, omladina drugačije percipira neke stvari tako da je neophodno da ima što više mladih u medijima“, kazala je Stevanović za SE Serbia News.

Ona smatra da je najveći problem mladih zaposlenje i da je potrebno da mladi imaju više vannastavnih aktivnosti kako bi se bolje pripremili za sve izazove nakon završenih škola i fakulteta,

“Najveći problemi generacije koje sada završavaju fakultet ili su tek završili je problem sa zaposlenjem i praksom. Iskustvo je ključ svakog uspeha jer danas da bi došli do posla neophodno je da imamo određene kvalifikacije koje najčešće u formalnom obrazovanju nismo stekli i koje su nam potrebne kroz neformalno obrazovanje“, kazala je ona.

Foto: SE Serbia News

Kako je dodala sadržaja za mlade u Nišu ima ali je potrebno da ih bude i više.

“Sadržaja za mlade ima i biće ih ukoliko se sve veći broj mladih uključi, veliki problem je i nezainteresovanost mladih da iskažu svoje probleme i mišljenja, a i kada iskažu nema ko da ih podstakne i ohrabri i da ispuni njihove uslove“, rekla je studentkinja komunikologije.

Ona planira da nastavi da se bavi aktivizmom i ima želju da nešto promeni i da učini ovo društvo boljim ne samo za mlade već za sve.

“Celi život sam bila u krugu ljudi koji žele nešto da promene tako da i ja želim da promenim nešto i podstaknem ljude da budu aktivni“, kazala je Stevanović

Osnivač “Nove generacije” Nikola Veličkov rekao je da su problemi mladih u Nišu dosta heterogeni zato što su mladi heterogena zajednica.

Foto: SE Serbia News

“Možemo da pričamo o mladim studentima, mladim srednjoškolcima, mladima na selu, mladima u gradu ali sve ono što ih zajedno muči jeste nezaposlenost i loš obrazovni sistem. Čak 90 odsto mladih je spremno da radi nešto van svoje struke što znači da nemaju poverenje u naše obrazovanje“ istakao je Veličkov.

Ona je najavio da će rad Udruženje biti usmeren na bolju komunikaciju i dijalog maldih sa donosiocima odluka.

Pročitajte i Održan dijalog mladih sa Kabinetom gradonačelnice Niša: Mladi govorili o vršnjačkom nasilju, bezbednosti, rodnoj ravnopravnosti.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.