Studentkinja master studija socijalnog rada na Filozofskom fakultetu u Nišu Jovana Đukić jedna je od oko 30 studenata i studentkinja sa invaliditetom u ovom gradu. Najveći problemi sa kojima se oni sučavaju jeste nemogućnost da dobiju personalnog asistenta jer obično nemaju mesto prebivališta u Nišu, strah kako će uspeti da se prilagode sistemu obrazovanja ali i strah od nepoznatog grada, ulica i prepreka na putu do fakulteta.

“Kada dođete na studije iz manjeg mesta u Niš ili neki drugi grad to vas dovodi u različite rizike odnosno vi nemate pravo na personalnog asistenta ako nemate mesto prebivališta u tom gradu.  Onda tu funkciju obavlja recimo roditelj što iziskuje da jedan od roditelja ili ne radi ili da napusti svoj posao. Vi ne poznajete grad, niste samostalni u gradu jer arhitektonske prepreke su svuda, ništa nije sto posto pristupačno. Zahvaljujući nekim ljudima koji izlaze u susret i senzitivisani su te prepreke budu prevaziđene ali su ti počeci jako teški. Što se tiče samog problema u studiranju, smatram da je najveći problem upravo strah osoba sa invaliditetom jer kako dolaze iz  malih sredina logično je da su doživljavali neke vrste nerazumevanja od strane profesora“, kazala je Đukić za SE Serbia News.

Foto: SE Serbia News

Jovana je iz Negotina i kako kaže tamo se je više puta susrela sa diskriminacijom, govorili su joj da ne treba da studira, da to nije za nju, ali ona je imala i ima podršku roditelja. Njena majka je njen personalni asistent za vreme studija u Nišu, sada kada već završava master najveći strah je da li će uspeti da pronađe posao.

“Iskreno ja se zalažem za obrazovanje zato što smatram da je obrazovanje nešto što će na spasiti jer ako smo mi obrazovani da znamo koja su naša prava i da smo osnaženi da se borimo, a to naravno trebamo da uradimo sami. Mi trebamo da senzitivišemo zajednicu i zajednica treba da upozna nas tako što ćemo sarađivati svi zajedno“, kaže Jovana.

Kako je dodala u Nišu nije osetila diskrminaciju kao u Negotinu, Filozofski fakultet je prilagođen osobama sa invalidtetom. Profesori izlaze studentima u susret i žele da prilagode način odgovaranja na ispitima studentima i studentkinjama sa invaliditetom, a od kolega je dobila potpunu podršku.

“Ja bih iskreno mlade ohrabrila da studiraju, znam da nije lako , znam da je borba sa samim sobom najteža, znam da je izlazak iz zone komfora ali samo kao što sam i rekla obrazovanje će nas spasiti. Kada smo mi dovojno osnaženi i sigurni u sebe, a sigurnost u sebe se gradi tako što pokušamo i ne uspemo i opet pokušamo i sigurno ćemo uspeti“, poručuje Jovana.

Pročitajte i Paraolimpijac Nemanja Tadić: Uslovi za mlade sportiste u Nišu jako loši.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.