Učenica Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović“ u Nišu Marija Stamenković jedna je od samo 10 odsto devojčica koje pohađaju ovu školu. Ona je upisala smer infomacione tehnologije jer je, kako kaže, volela da igra igrice i želela da nauči nešto više o tome.

“Mislim da je ovo jako kreativan smer, ja sam počela da se zanimam za IT sektor prvo zato što sam volela igrice i volela sam da naučim kako se radi dizajn za igrice ali i zato što mi je od svih predmeta u osnovnoj školi najviše “išla” informatika“, kazala je Marija za SE Serbia News.

Na njenom smeru sada ima šest devojčica i misli da će ih biti i više jer je ovo zanimanje dosta traženo i postaje sve više popularno i kod dečaka i kod devojčica.

“Mi jesmo sada u manjini ali je sve više devojčica koje žele da rade u IT sektoru. Ono što je primaljivo jesu i plate koje su veće nego u drugim oblastima, mogućnost da se napreduje i uči. U našoj školi imamo i smer multimedije koji je isto tako jako kreativan smer i mislim da ima interesovanja devojčica i u tom pravcu“, rekla je Marija.

Foto: SE Serbia News

Ono što njoj znači u ovoj školi su i vannastavne aktivnosti koje imaju i brojne humanitarne akcije koje sprovode.

“Uskoro ćemo imate akciju prikupljanja haljina koje ćemo prodavati na aukciji i sav novac će ići u dobrotvorne svrhe. Trudimo se da pokažemo našu humanost i empatiju i želimo da doprinesemo ovom društvu da bude bolje“, kaže Marija.

Učenik Martin Mitrović je na smeru informacione tehnologije i ovaj smer je upisao upravo iz ljubavi prema računarima, igricama i mogućnosti da po završetku školovanja pronađe dobro plaćeni posao.

“Od kada sam bio mali  voleo sam računare, igrao sam igrice i poželeo sam da naučim da pravim igrice. Bilo je i toga da su programeri dosta traženi, a bio je i uticaj roditelja koji su rekli da je to super za mene i da bi trebalo da upišem taj smer“, kaže Mitrović.

Foto: SE Serbia News

Kako je dodao, on ne planira da se zadrži na srednjoj školi već želi da nastavi školovanje u tom smeru.

“Želeo bih da upišem neki fakultet i da steknem što veće znanje iz oblasti kojom želim da se bavim.  Mi sa školom posećujemo fakultete i razgovaramo sa profesorima tamo i dobijamo mentorstvo, podršku i učimo kroz praktičan rad što svima nama dosta znači“, kaže Martin.

On poziva učenike osnovnih škola da posete Elektrotehničku školu “Mija Stanimirović“ na Dan otvorenih vrata i da vide čime se sve oni bave i da možda svoje obrazovanje nastave u tom pravcu.

Pročitajte i Niški srednjoškolci napravili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.