Foto: Ivana Čutura

U tradicionalnom izboru najuticajnijeg vinskog portala u regionu Vino.rs i ove godine su proglašena najbolja vina, vinarije i sve ono što je obeležilo vinsku scenu Srbije u poslednjih 12 meseci.

U sveobuhvatnom pregledu koji sačinjavaju čak 22 kategorije, za najbolje crveno vino Srbije proglašen je kaberne iz Negotinske krajine Kremen Kamen 2019 vinarije Matalj, najbolje belo vino je Aksiom beli 2019 fruškogorske vinarije Deurić čiji se penušavac The 2019 takođe našao na vrhu liste najboljih penušavih vina, dok je naziv najboljeg rozea pripao vinu Ergo Rose 2021 Temet, prvom srpskom organskom roze vinu.

Priznanje za najbolje crveno vino od lokalne sorte pripalo je župskoj vinariji Braća Rajković za prokupac Prince 2018, a najbolje belo vino od lokalne sorte je Velika Morava 2021 Chateau Prince.

Među organskim vinima, sve popularnijim kod publike i proizvođača, pobednici su Pinot Noir 2018 male vinarije Sagmeister u konkurenciji crvenih vina, traminac Gratianus 2018 Impretor među belim, te Furmint 2019 Baša u kategoriji oranž vina.

Za najbolju vinariju proglašena je vinarija Deurić iz Male Remete na Fruškoj gori, Sagmeister iz Kanjiže je najbolja mala vinarija Srbije, MV vinarija iz Stalaća kod Knjaževca najbolja je mlada vinarija, a Podrum Malča kod Niša dobio je priznanje za razvoj vinskog turizma.

Recimo još i to da je Wine Vision by Open Balkan izabran za najuspešniju vinsku manifestaciju, te da je enolog Mladen Dragojlović vinska ličnost za 2022. godinu.

Kompletan spisak najboljih vina u svim kategorijama sa obrazloženjem, među kojima se nalaze i vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta, dostupan je na portalu Vino.rs.

Pročitajte i U lavirintu Rajačkih i Rogljevačkih pivnica/pimnica.