Vinska radionica sa temom “THINK PINK- Stilovi roze vina“ održana je u Nišu 15. marta tekuće godine u lagumima kafe Pozornice, na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi.
Autor i organizator vinske radionice, Aleksandar Marinković, od 2016. godine sertifikovani je somelijer i edukator, koji je ujedno i kreator stranice Dnevna Doza Vina na instagramu. Putem ove stranice Marinković nekoliko godina unazad plasira edukativne sadržaje za zaljubljenike u vino, obaveštava o vinskim dešavanjima, razbija vinske predrasude i otkriva taktike i zanimljivosti iz sveta vina, a danas ima preko 26 hiljada pratilaca iz zemlje i regiona, koji podržavaju njegov rad.
“Pre skoro 5 godina kreirao sam stranicu Dnevna Doza Vina i počeo da delim edukativne i zanimljive objave na instagramu. Vremenom je to preraslo u popularnu stranicu koja okuplja veliki broj ljudi iz različitih gradova širom bivše Jugoslavije. Osim tog online prisustva, ljudi su želeli da se organizuju i uživo edukacije, pa je logičan sled bio da osmislim i organizujem nešto kreativno, edukativno i zabavno – a to su ove vinske radionice”, otkriva somelijer.
Koncept ovih edukativnih radionica, kako opisuje Marinković, zasniva se na slepoj degustaciji vina, tzv. blind tasting, tako što učesnici do samog kraja ne znaju koja tačno vina piju. Iako zvuči zbunjujuće na prvu, ovo i te kako ima smisla, kaže, jer uvek postoji tema radionice, a sada je to bila radionica o roze vinima: “THINK PINK – Stilovi roze vina“.
“Često ljudi misle da su roze vina neki “odbačaj” iz proizvodnje, ali to odavno nije istina. Sada su roze vina jedan veliki trend i postoji mnogo različitih stilova u okviru ove kategorije“, ističe naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, roze vino ima ubedljivo najveći rast prodaje i potrošnje globalno, a na pitanje zašto se radi slepa degustacija Marinković odgovara:
“Ja sam zagovornik teorije da ljudi najbolje uče o vinu kada nisu opterećeni njegovom etiketom, poreklom i cenom. Verujem da je najbolje učiti o vinima bez predrasuda i nekih unapred kreiranih stavova. To je i potvrđeno u praksi kroz mnogobrojne radionice koje sam održao do sada. Zato vina maskiram u crne kese da učesnici ne znaju šta im sipam. Tako se fokusiraju samo na ono što je u čaši i mnogo bolje analiziraju sve vrline ili mane koje vino ima.”
Rezultat ovakvih radionica je to da, kako kaže, ljudi stiču puno znanja i samopouzdanja, ali i tragaju za sopstvenim ukusom, оtkrivaju koji stil vina im najviše odgovara, kao i kako to vino nastaje i zašto im se ono baš najviše dopada, kakav je balans između šećera i kiselina, kakvo je telo i naknadni ukus.
“Na kraju, vina se otkrivaju, skidaju se maske, odnosno crne kese i dodatno se diskutuje sa učesnicima o svakom vinu, analizira se njegova cena, stil vina, mirisi i ukusi. Ovaj deo je posebno zanimljiv jer neki shvate da im se najviše dopalo najjeftinije vino, dok drugi shvate da im je trenutni ukus više usmeren ka vinu od nekoliko desetina evra“, naglašava Marinković.
Vinska radionica u Nišu imala je dvadesetoro učesnika i, kako kaže edukator, tokom radionice se dosta naučilo o roze vinu, a stekla se i slika o tome kakvo roze vino preferiraju ljudi iz Niša i njegove okoline.
„Oduševljen sam dočekom u Nišu, tu pre svega mislim na Pecu i Acu iz vinoteke Barrique, koji su mi pomogli oko organizacije, ali i na pozitivne reakcije učesnika radionice. Baš smo se dobro zabavili i “provozali” kroz stilove roze vina, a sve to u lepom ambijentu Niške tvrđave na Letnjoj pozornici“, opisuje Marinković.
Njegovi utisci su da je gostovanje u Nišu bilo jedno zanimljivo, edukativno, zabavno i osvežavajuće iskustvo i, kako navodi, nije očekivao tako veliko interesovanje u Nišu.
Dok priprema svoje zakazane radionice u Beogradu i Novom Sadu on obećava da će uskoro ponovo doći u Niš, sa nekom novom i zanimljivom temom za edukativnu radionicu.
Pročitajte i U lavirintu Rajačkih i Rogljevačkih pivnica/pimnica.