Učenici Ugostiteljsko turističke škole u Nišu napravili su domaću, zdraviju varijantu kocke za supu od ostataka povrća. Oni koriste ostatke od šargarepe i bundeve koji nastaju industrijskom proizvodnjom sokova. Na ovaj način želeli su da utiču na to da se hrana manje baca i naprave zdrav proizvod koji mogu i deca od godinu dana da koriste.
Menadžer proizvodnje u kompaniji „NiFood“ Luka Marković rekao je da su na ovu ideju došli zato što kao poslastičari, kuvari, kulinarski tehničari odlaze na praksu u različite turističke objekte gde su primetili da se dosta voća i povrća baca.
“Došli smo na ideju kako da smanjimo taj otpad , a opet da napravimo nešto što je zdravo i što može svako da koristi i tako smo došli na ideju za kocku za supu. Ona se sastoji od tropa bundeve i šargarepe. Sastoji se i od crnog luka, peršuna, celera, lovorovog lista i paškanata i potpuno je bez ikakvih pojačivača ukusa“, rekao je Luka.
Kako je dodao, svo povrće se prvo blanšira kako bi bilo mekše, zatim se obrađuje u blenderu i nakon toga se od dobijene mase oblikuje kocka za supu.
“Sva ta masa je puna vitamina A, B, C, gvožđa i magnezujuma i za razliku od kupovnih kocki i bujona ona nema dodatih pojačivača ukusa ili dodatih boja i po tome je jako zdrava, mogu da je koriste deca od prve godine rođenja“, rekao je Luka.
Menažer za nabavku i prodaju kompanije „NiFood“, koju su osnovali učenici ove škole, Momčilo Mitrović rekao je da su osnovali kompaniju sa ciljem da u narednim godinama postanu lideri u proizvodnji kocke za supu.
“Iz ankete koju smo uradili zaključili smo da su naši idealni kupci ljudi koji su vegani, vegetarijanci, majke koje izbegavaju ishranu dece sa namernicama koje sadrže veštačke boje, belo brašno, šećer, zaslađivače i pošto je naš proizvod 100 odsto prirodan idealan je i za ljude koji imaju dijabetes“, kazao je Momčilo.
Kako je dodao, za ovim proizvodom postoji potražnja što i potvrđuje interesovanje ljudi koji „već pitaju gde bi mogli da kupe proizvod“.
Marketing menažer u kompaniji „NiFood“ Milica Todorović zadužena je za kampanju na društvenim mrežama.
“Moj zadatak je da proširim svest o našem proizvodu i za sada nam dobro ide. Hteli smo da ovaj proizvod napravimo što brže i efikasnije i da priprema proizvoda bude brza jer smo najviše namenili ovaj proizvod malim bebama i vegetarijancima. Pošto znamo da male bebe traže pažnju hteli smo da vreme pripreme bude što kraće, reakcije majki su jako pozitivne i žele da probaju proizvod”, kaže ona.
Kulinarski tehničar Vuk Jovančić rekao je da mu jako znači što su zajedno napravili dobar proizvod, a kako je i sam sportista, kaže, da bi njihovu kocku za supu trebalo da koriste i sportisti.
“Preporučujemo kocku za supu svima, mogu i baš mala deca i pogodna je za sportiste, male su kalorije“, kaže Vuk.
Nastavnica Sanja Spasojević bila je jedan od mentora ovim talentovanim mladim ljudima. Ona je istakla da su imali saradnju i sa Tehničkim fakultetom u Leskovcu koji su im pomogli oko nutritivnih vrednosti kocke i sa Mašinskim fakultetom sa kojima su razgovarali o uticaju ovakvog proizvoda na smanjenje zagađenja životne sredine.
“Jako sam ponosna na to što su oni sarađivali, mi smo ovde imali poslastičare, kulinarske tehničare, različite profile i svi su sarađivali i dopunjavali jedni druge. Proizvod koji su smislili je fenomenalan i jako zdrav i koristan. Ljudi sada već žele da kupe proizvod i da ga koriste”, kazala je Spasojević.
Kompanija “NiFood” će sa svojim proizvodom učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje će se održati u četvrtak, 2. marta 2023. godine u tržnom centru Delta Planet.
Pozivamo vas da podržite ove učenike koji su uložili veliki trud i rad, i pokazali ozbiljnost i brigu prema našoj planeti. Učenici NiFood kompanije vam poručuju: ,”Kuvajmo pametno- spasimo planetu!”
Pročitajte i Mladi iz Niša osmislili aplikaciju koja spaja šetnju, zdravlje i sniženja.
Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.