Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Mladi umetnik iz NIša Saša Aleksić spojio je svoj talenat i ljubav prema slatkišima i napravio prava remek-dela. Mafini oslikani motivima dela Pola Sezana, Van Goga, Dejvida Hoknija, Modiljanija, auto-portret čuvene Fride Kalo na velikoj torti, ali i Moneovi pejzaži na kolačićima i medenjacima samo su deo onoga što Saša Aleksić, umesto na platno, prenosi na slatkiše.

Pošto platno ne voli, ovaj dvadesetosmogodišnjak je došao na ideju da svoj talenat spoji sa hobijem, odnosno poslastičarstvom koristeći pri tom samo prehrambene boje. A prve kolače je, kako se priseća, napravio za prijatelje umesto pozivnica za svoj osamnaesti rođendan.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Najpoznatija svetska slikarska dela oslikava na tortama i kolačima koje pravi. Ko se lati njegovih kolača dobiće dvostruki užitak. To je susret sa neodoljivim slatkišem, ali i sa remek- delima. Njegovo umeće nije ostalo nezapaženo pa je vlasnik mnogih nagrada koje je osvajao na sajmovima i festivalima hrane.
Sve je počelo na Sajmu hrane i pića u Beogradu 2014. godine, ali i mnogo ranije jer ljubav prema poslastičarstvu ovaj mladi umetnik poneo iz detinjstva.

“Ljubav prema poslastičarstvu kod mene se rodila još u detinjstvu, kad god bi majka i tetka pravile torticu za rođendan, bilo meni ili sestri, ja bih sedeo pored stola i pratio svaki korak, a naravno i polizao po koju kašiku ili mutilicu. Tetka je bila zadužena za pečenje i filovanje a majka je crtala karaktere iz crtanih filmova. Kasnije kada sam proslavljao 18. rođendan hteo sam da se oprobam i sam u pravljenju i dekorisanju slatkiša i od tada kreće moj interesantan hobi i eksperimentisanje sa poslasticama“, kaže Saša Aleksić.

Na početku je, kaže, dosta radio kolačiće koji su bili nešto jednostavnije dekorisani, a kasnije su na meniju došle i torte i razni drugi deserti.

Foto: SE Serbia News

“Prva torta koju sam radio za takmičenje, koja je bila dekorisana i inspirisana delima nekog umetnika, bila je torta za Sajam hrane i pića u Beogradu i bila je dekorisana delima poznatog holandskog slikara Van Goga. Torta je bila oslikana motivima sa slike „Zvezdana noć“ a na vrhu je bila, od fondana izvajana, njegova dobro poznata vaza sa suncokretima. Za tu priliku sam radio i mafine na istu temu i odlučio da ih dekorišem njegovim drugim poznatim delima. Sajam je imao i takmičarski deo i tom prilikom sam osvojio nagradu u kategoriji „Najbolji mafini“. Nakon toga sam došao na ideju da na slatkišima i tortama predstavljam razne, dobro poznate, i one manje poznate, umetnike iz celog sveta“, kaže Saša.

Za pripremu i pečenje torte ili kolača nije potrebno puno vremena, ali marljiv rad neophodan je tek nakon pečenja kada je potrebno pripremiti filove i sklopiti sve pa tek nakon toga dolazi dekoracija.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

“Oslikavanje jedne torte može da traje i par dana, zbog same veličine torte i zbog slojeva boje jer je potrebno da se prvi sloj boje zasuši kako bi se naneo naredni, dok za oslikavanje mafina i kolačića treba manje vremena, negde oko 6, 7 sati najviše za jedan kolačić. Dešavalo se i da jedan kolačić radim i par dana ako je neka zahtevnija slika u pitanju. Podjednako rado pravim i kolače i torte, ne bih mogao da se odlučim šta mi je draže jer i torta i kolačić mogu da budu inspirativni”, kaže on.

Saša je završio srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti pa je dosta učio i naučio o umetnicima i pravcima u umetnosti što mu je u velikoj meri pomoglo u njegovom neobičnom hobiju koji je prerastao u pravi posao.

Pročitajte i Udruženje mladih umetnika OUT: “Mladima fali kultura koja potiče od njima sličnih”

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.