Foto: Gimnazija “Stevan Sremac” Niš

Kako bi njihove gimnazijalske priče ostale zabeležene i za naredne generacije,  članovi novinarske sekcije Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, obnovili su školski časopis “Sremčeve priče”.

“Iz školskog života”, “Gimnazijski trenutak”, “Poznati među nama”, “Bivši đaci”, “Iz istorijata škole”, samo su neke od zanimljivih rubrika koje uređuje oko 30 učenika od prvog do četvrtog razreda. Baš kao na filmu  – ovi gimnazijalci imaju pravu školsku redakciju. Časopis ima dugu tradiciju, ali je postojala pauza u objavljivanju, što su učenici rešili da promene.

Povod za štampano izdanje bio je veliki jubilej koji je škola proslavila prošle godine, 144. godišnjica nastarije niške gimnazije.

“Objavljujemo eseje, priče, nagrađene i nenagrađene radove naših učenika, poeziju, i naravno mi ne možemo i bez kritičkog mišljenja i kritičke reči. Tako da tu imamo neki kritički osvrt na recimo izložbe, neko književno delo, film, seriju ono što decu takođe interesuje. Tu su i likovni radovi naših učenika, video snimci, tako da je to jedna lepa, kolažna priča za koju smo se potrudili da ugleda svetlost dana i koju ćemo u narednom periodu unapređivati i truditi se da postane deo tradicija“, kaže profesorka i jedna od urednica Zorica Milenković.

Foto: Gimnazija “Stevan Sremac” Niš

Ne beleže samo aktuelna dešavanja na kojima učestvuju. Učenici uvek vole da pročitaju koje su to priče koje su im promakle tokom odmora u nekom od gimnazijskih hodnika, kaže Ines Arsenijević, učenica prvog razreda i članica redakcije.

“Meni je čast da budem deo sekcije i učenica škole. Časopis je mesto gde sam se pronašla, želim da budem deo toga, idealna prilika da pokažem svoje talente u pisanju, novinarstvu, svemu što me zanima”, kazala je ona.

 Sa obnavljanjem časopisa, sve je više učenika koji žele da postanu deo tima i doprinesu pisanjem.

“Možda tome doprinose i časovi medijske kulture i srpskog jezika, ta neka energija i adrenalin među nama skoče čim mi krenemo da pričamo o časopisu. Učenici koji su radili tehničku podršku i dizajn uoči dana škole, napravili su sjajnu atmosferu i svaki dan imamo nove članove”, priča profesorka.

Ponosna na svoje talentovane i divne učenike, podseća da je tokom školovanja važno da im profesori daju “vetar u leđa” i da ih ohrabre.

“Mislim da moramo mnogo više da radimo na tome da upućujemo deci lepu reč, kad nešto urade dobro da im to i kažemo. Mada, mi se zaista u školi trudimo da to bude tako, da ih podržimo da svi njihovi talenti ugledaju svetlost dana”, ističe Milenković.

Članovi sekcije kao novinari na terenu prate školska dešavanja, koja se u ovoj gimnaziji stalno organizuju.

“Zaista je zanimljivo za one koji to vole, koji žele da začine svoj školski život pun učenja, odgovaranja, ispitivanja nečim kreativnim i što razvija maštu. Dobro je što možemo da budemo u ulozi novinara, pišemo tekstove, mi time pokazujemo kreativnost. To je nešto što se pamti, kad izađemo iz škole pamtićemo kako smo radili, žurili da pošaljemo tekstove na vreme”, priča Ines.

Da uživaju u ovoj ulozi pokazuju i nekadašnji učenici, koji i nakon što maturiraju vole da napišu poneki tekst i ostanu deo tima.

O čemu sve pišu ovi niški gimnazijalci, možete pročitati ovde: .https://novinarskasremac.wordpress.com/

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.